Sylta grønnsaker – pickles

Grønnsaker på glass er godt som middagstilbehør eller i en salat – og glassene er dessuten veldig dekorative.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Sylta grønnsaker – pickles

Grønnsaker i eddiklake holder seg lenge på glass, og er godt middagstilbehør eller spennende i salaten. Og du bestemmer akkurat hva du vil sylte ned.

Slik gjør du

Denne oppskriften holder til et stort syltetøyglass.

Vask, rens og eventuelt skrell grønnsakene. Store grønnsaker (som blomkål og paprika) bør skjæres i mindre biter. Reddiker kan deles i to. Små gulrøtter og chili kan skjæres i to på langs – da pynter de godt opp på innsiden av glasset. Er chilien sterk, bør du ta ut frøa. Hvitløk skrelles, men skjæres ikke opp.

Kok opp alle ingrediensene til laken i en stor kjele. Når sukkeret har løst seg opp, er den klar. Grønnsaker som tåler mye koking, i vårt tilfelle blomkål og gulrøtter, kan koke et par minutter sammen med laken. Det andre, som paprika og reddik, klarer seg med noen sekunder.

Skru av varmen, og fisk opp grønnsakene av kjelen med en matpinsett eller pølseklype. Du kan også sile dem gjennom et dørslag, men ikke kast laken. Legg grønnsakene i glasset slik at det fylles best mulig opp. Gi laken et siste oppkok, og hell varm kraft over grønnsakene. Laken bør dekke grønnsakene helt. Skru på lokket mens glasset ennå er varmt. Dersom lokket er helt tett, holder de seg lenge, men bør stå kaldt.

Tips

Du kan også bruke sopp, ulike typer beter, løk, vårløk, purre, sylteagurker, friske urter og det meste annet i dine pickles. Det er bare å velge det du liker aller best!

Hvis du vil vite mer om hvordan du bør sterilisere glass til sylting, kan du lese Lars Barmens tips her.