Plommer på glass Friske og søte plommer i krydderlake er nydelig til dessert, som tilbehør til kaker, modne oster, svinekjøtt eller andre retter hvor det kan være godt med noen søte og friske innslag.
Plommesyltetøy Plommer gir godt syltetøy, og har du glas så kan du ta vare på den gode smaken lenge. Gunda Djupvik kokar plommene saman med stjerneanis for ekstra smak.
Tindvedmarmelade Deilig marmelade som passer både til brødskiva og osten. Her blander vi tindveden med gulrøtter.
Fiken- og rosinmarmelade med rødvin Fiken og rosiner kokt i rødvin blir nydelig marmelade som passer godt til blåmuggosten.
Blåbærsaft Med frosne bær kan du lage herleg heimelaga saft når det passar deg. Blåbærsaft smakar alltid godt.
Deilig druemarmelade Det er ikke grenser for hvor god druemarmelade man kan lage av de sureste druer. Legg til noen fiken, pærer og god vin, og du har en perfekt marmelade.
Rødløkskompott Rødløkskompott er ypperlig ved siden av søndagsmiddagen, men også til pølser og hamburgere. Tilbehøret har lang holdbarhet.
Lær deg triksene som gjør rognebær spiselig De er sure, trenger helst en frostnatt, og fungerer ikke uten sukker. Likevel: Rognebær burde vi spist oftere, mener både botanikeren og kokken. Av Mari Rollag Evensen, Eirin Larsen og Anders Fehn
Rognebærgelé med eple Rognebærgelé med agarpulver kan både skjæres i terninger eller kjøres i blender til den blir flytende. Oppskrift fra Gastronomisk Institutt.
Finn fram grillen! Børst støvet av grillen. Det er sommer, sol og varmt i store deler av landet. Det meste smaker bedre på grillen, enten det går i kjøtt, fisk eller grønnsaker. Av Kristin Eriksen
Laksespyd med søt chilisaus og jordbær- og avokadosalat Saftige laksespyd penslet med søt chilisaus er enkelt å tilberede, lette å like og de er klare på få minutter. En frisk og sødmefull salat med jordbær og avokado er supert tilbehør til denne vårlige retten fra Lise Finckenhagen.
Skamdeilig scampi med urtesmør Denne sofistikerte og koko-deilige scampiretten med kokos fikk jeg servert langt inne på Finnmarksvidda. Etter en time med snøskuter åpenbarer en liten koselig hytte seg. Der serverer globetrotter og matelsker Sander Jakola meg min nye favoritt.
Jordbærterte med hjemmelaget vaniljekrem Sverre Sætre forklarer deg hvordan du lager den gode vaniljekremen fra bunnen av. Og gir deg tips om hvordan du får tynn bunn til jordbærterten.
Kringle med pekannøtter, valnøtter og rosiner Dugnaden blir en sosial møteplass når det serveres noe godt i pausen. Men denne kringlen duger like godt til helgekosen. Prøv oppskriften på dugnadstang – kringle av gjærdeig – fra Lise Finckenhagen.