Hopp til innhold

Thanks­giving – høst­takkefest

En høytid for å takke. Det kan være helt på sin plass i en urolig verden. Så hvis du vil, kan du gjøre som amerikanerne – samle familie og venner rundt et festmåltid med kalkun.

Stekt kalkun

Et måltid med takknemlighet som ramme. Takknemlighet nevnes ofte som en vei til økt lykke.

Foto: Colourbox

Tradisjonelt var thanksgiving en høsttakkefest der man takket for gode avlinger og annet godt i året som gikk. Og de feiret gledene med fylt kalkun, poteter, tranebærsaus, grønnsaker og gresskar.

Potetmos er obligatorisk. Du kan lage den helt enkel eller så kostelig du ønsker.

Knallgodt til kalkun er også stekte søtpoteter, om du foretrekker det.

Så må de såkalte amerikanske tyttebærene være med. I USA er tanebærsaus et «must have» til kalkun på Thanksgiving Day.

Amerikanerne elsker stuinger. Lag deilig stuing av rotgrønnsaker eller grønne bønner med stekt bacon, sjampinjong og en kremet fløtesaus.

Rosenkål er perfekt til kalkunen og hører med til høsttakkefesten.

Og så litt søtt til slutt, selvsagt. Da fortrekkes ofte eple- eller pecanpai. Gresskarkake er også bankers.

Takk for livets goder. Takk for maten.