Thanksgiving – her er oppskriftene

Kalkun, mash, tranebærsaus, søte desserter – det blir aldri for mye når amerikanerne skal feire thanksgiving. Det er anledningen der man samler familie og venner til fest, og det er mye som skal på bordet.

Munter mat - Thanksgiving

James Price oppsøker ekspertisen når det skal lages mat til thanksgiving.

Foto: DR

Thanksgiving er opprinnelig en takkefest for høstens avling og naturens gaver. I USA feires den alltid fjerde torsdag i november. Det er flere andre land som feirer thanksgiving, men det er den amerikanske feiringen som er mest kjent hos oss.

Her er brødrene Prices thanksgivingmiddag.

Den viktigste gjesten

Til festen er det en gjest som alltid må inviteres, nemlig kalkunen. Den skal fylles og stekes etter alle kunstens regler, og den skal serveres med en kjempegod saus.

Potetmosen

Amerikanerne er glad i sin mash og den må på bordet sammen med kalkunen.

Mer poteter

Søtpoteter som er glasert i smør og sukker og krydret med ingefær og kanel.

Grønne bønner i fløtesaus

Det er mye godt i denne stuingen. Bønner sammen med bacon, sjampinjong og fritert løk i fløtesaus. Alt bakes i ovnen.

Tradisjonell saus

Tranebærsausen er et «must» når man snakker om fylt kalkun og thanksgiving. Den er søt, syrlig og litt bitter og er perfekt tilbehør.

Brød hører med

Amerikanere er glad i mais og til et festmåltid lager man gjerne maisbrød. Det er saftig og søtt og det skal serveres lunt.

Dessert

Til dessert serveres gjerne en pai. Denne består av en sprø mørdeigsbunn med vanilje- og pekanfyll.

Det kommer mer...

Ostekake med gresskarfyll. Det blir ikke mer amerikansk enn det.

NRK Mat akkurat nå