Hopp til innhold
Stekt kalkun

Stekt kalkun må med på middagsbordet når det feires thanksgiving.

Foto: DR

Fylt kalkun til thanksgiving

Til en thanksgiving-middag er det en gjest som alltid må inviteres. Nemlig kalkunen. Her får du brødrene Prices oppskrift på en klassisk fylt kalkun med en kraftfull saus som lages av stekesjyen.

Slik gjør du

Begynn med fyllet. Skjær skorpene av brødskivene og skjær dem i mindre stykker. Hakk løk, stangselleri og sjampinjonger nokså fint og sauter det i smøret i en stekepanne. Vend inn brødet og bland grundig. Smak til med salt, pepper og finhakket salvie. Fukt blandingen med hønsekraft.

Fjern innmaten fra kalkunen og krydre den innvendig med salt og pepper. Fyll kalkunen med farsen, også foran ved halsen. Lukk igjen med kjøttnåler og smør hele kalkunen grundig med mykt smør. Legg kalkunen på rist over en langpanne som er fylt med oppskårne grønnsaker, innmat og hønsekraft.

Ha resten av fyllet i en ildfast form og stek det sammen med kalkunen den siste halvtimen.

Brun kalkunen ved 200 grader til den er gyllen. Skru ned til 150 grader og la kalkunen steke videre i 2 1/2-3 timer. Drypp den jevnlig med stekesjyen.

La kalkunen hvile i minst en halv time før den skjæres i.

Saus

Sil sjyen fra kalkunen og skum av fettet. Hell den over i hønsekraften. Brun smør og mel til det har fått en fin brunfarge. Tilsett kraften mens du pisker. Ha i portvinen og gi sausen et oppkok. Tilsett kremfløten og la sausen putre til konsistensen er passende. Smak til med salt, pepper og litt sukker eller ripsgelé. Er sausen for lys kan du tilsette litt sukkerkulør.