Hopp til innhold

Når du vil invitere til helgebrunsj

Brunsj er laget for å nytes en lang og avslappet formiddag i selskap med andre. Her skal man sitte lenge til bords.

Syltetøy, brød, pannekaker, eggerøre, sild, arme riddere

En god brunsj passer ekstra godt på søndag etter en sen lørdagskveld eller lang uke.

Dette er måltidet du serverer som en sen frokost eller tidlig lunsj. Det består ofte av klassiske frokostingredienser i kombinasjon med noe du vil finne på en lunsjbuffé.

Egentlig er det bare å velge fritt, for det finnes ingen definerte regler for hva en brunsj skal inneholde. Men typisk vil du finne en eggerett, pølser, bacon eller skinke, ferskpresset juice, godt brød, en salat, litt sild eller røykelaks og gjerne litt ost og syltetøy, og selvfølgelig kaffe og te.

Måltidet ble til sent på 1890-tallet i England og beskrives som et særlig velegnet måltid for en som har vært ute sent lørdag kveld og som derfor ikke orker å stå opp til frokost søndag morgen.

–Måltidet får deg i godt humør og feier vekk bekymringer, skriver den engelske skribenten Guy Beringer i 1895.

Sett fram det du liker, det trenger ikke være så mye. Det viktigste er selskapet. Her er noen forslag.

Start med litt godt brød

Deigen til disse halvgrove rundstykkene settes kvelden i forveien. Den skal heve over natten før rundstykkene stekes om morgenen. Server dem gjerne litt lune.

Arme riddere er brød dynket i en eggeblanding. I oppskriften er det blandet inn sukker, krydder og appelsin. Ha i de smakene du liker, eller lag ridderne helt enkle med bare egg og melk.

Vitaminer

Ingen søndagsbrunsj uten ferskpresset juice. Appelsinjuice smaker alltid godt, men hvis du vil få i deg litt ekstra vitaminer og antioksidanter, er denne juicen ypperlig.

Egg

Gjør det gjerne enkelt og server kokte egg, bløtkokte eller hardkokte. Eller du kan lage eggerøre. Denne er en favoritt. Det er slik man lærer å lage eggerøre på kokkeskolen og den blir ekstra myk og saftig. Topp med litt revet gressløk. For ekstra luksus kan du også toppe med revet trøffel.

Server litt skinke, gjerne spekeskinke, ved siden av eggerøra.

Imponer gjestene dine med posjerte egg. Det er ikke så vanskelig som man gjerne tror.

Kanskje noen vil ha litt sild. Kokte egg med ansjos i en variant av svensk «gubbröra» er en perfekt liten smaksbombe.

En skikkelig røre

Mye godt i denne røra. Reker, litt krabbe og hjemmelaget majones.

Pannekaker

Vi må ha med pannekaker, og da er de amerikanske ekstra gode til frokost. Serveres med bacon og litt god sirup.

Ost og marmelade

Mange er utrolig glade i ost. Sett et par-tre varianter på bordet og server med deilig hjemmelaget marmelade.

Litt søtt til slutt

Aldri feil med litt søtt til slutt, men kanskje i små porsjoner.

Blåbærkaken skjærer du i små delikate firkanter.