Rugstykker

Nybakte rugstykker til frokosten eller matpakken.

Foto: Marit Hegle

Rugstykker

Disse halvgrove rundstykkene med rug baker du på kvelden. Deigen hever over natten i kjøleskapet før du steker dem om morgenen. Rundstykkene er myke og saftige og like gode til en deilig søndagsfrokost som i matpakken.

Slik gjør du

Bland sammalt rug fin, sammalt rug grov, linfrø og kaldt vann i en bolle. La dette stå på kjøkkenbenken i 30 minutter.

Deretter heller du det over i bakebollen. Tilsett salt, gjær (hvis du benytter fersk gjær så smuldrer du denne i småbiter), malt eller honning og 300 gram av hvetemelet. Elt godt sammen. Hvis deigen er klissete, tilsetter du litt mer hvetemel til du får en god konsistens. Elt så videre i 10–15 minutter.

Del deigen i 8 like store emner og trill avlange rundstykker. Plasser rundstykkene på et bakepapirkledd stekebrett, og legg plastfolie over. Sett hele brettet i kjøleskapet over natten.

Neste morgen lar du rundstykkene få stå i romtemperatur en liten time. Pensle dem så med et egg som er pisket sammen med 2 spiseskjeer melk. Strø over godt med solsikkefrø og linfrø.

Rundstykkene stekes på 225 grader, over- og undervarme, i cirka 14 minutter til de blir fint gylne.

Avkjøles på rist.

Hvis du skal fryse ned rundstykkene, frys dem straks de er romtemperert. Når de skal spises lar du dem få tine på kjøkkenbenken i cirka 15 minutter før de får noen minutter i stekeovnen på 200 grader – da smaker de som nystekte!

Tips

Du kan bruke samme oppskriften uten kjøleskapsheving. Da lar du rundstykkene heve på kjøkkenbenken til de har nådd dobbel størrelse før du steker dem som angitt i oppskriften.

Kilde: Marit Hegle