To marmelader til ost

Pære- og sellerimarmelade og marmelade med ovnsbakte Ingrid Marie-epler.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

To marmelader til ost

Marmelade passer utmerket til ost. En søt marmelade med en kremet ost og vin med tilsvarende sødme gjør susen for smaksløkene.


Følg NRK mat på Pinterest

Slik gjør du

Pære- og sellerimarmelade

Skrell selleriroten og skjær den i terninger. Skrell pærene og ta ut kjernen.

Kok sellerien i sukkerlake på lav varme under lokk til den blir myk, men fremdeles spenstig.

Legg pærene i en kasserolle og press sitronsaft og riv sitronskall over. Legg på lokk og la det småkoke/dampe under lokk til de er myke. Tilsett pektin etter anvisning på pakken. (Pauls tips er å bruke 3 g finsk pektin.)

Ta sellerien ut av sukkerlaken og ha den i kasserollen med pærene. Ha på sukker og la det koke kraftig i 3-5 minutter. La det stå et par minutter og skum av. Helles på sterile glass og settes i kjøleskap.

Ovnsbakte Ingrid Marie-epler med ingefær

Sett eplene på en stekeplate i ovnen og bak på 190 °C til de er myke (ca. 10 - 15 minutter).

Skjær bort kjernehuset og bland sammen «kjøttet». Kjør i en food processor sammen med sukkeret. Sil av væsken.

Riv ingefæren og press ut juicen. Ha juicen i eplemosen. Smaksett etter smak (smaksett med sitron).

Tips

Ingrid Marie er opprinnelig en dansk eplesort og regnes blant våre høst- og vinterepler. Frukten er rund og middels stor. Skallet er mørkerødt med lysebrune prikker. Fruktkjøttet er gulhvitt og friskt syrlig i smaken.

Paul Svensson: Österbottenost/Iskällarost à la Strömsö

Ellas tilbehør til ostefatet

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE