Hopp til innhold

Festkaker i rødt, hvitt og blått

Vi har plukket ut de fineste festkakene. Fargene lager du med røde og blå bær, fioler og grønne blader. Og husk, kaker er ofte enklere å lage enn du tror.

Pavlova med vaniljekrem og bær

Kaker er gøy! Og med grønt på toppen får du også en snert av vår i kaken.

Foto: Jan-Kristian Vikeiane Schriwer / NRK

For minimalt stress lager du du kaken på forhånd og tar den opp den store dagen. Iskremkake med bær og bunn av marengs kan lages mange dager før festen.

Denne kremkaken med røde og blå bær er fest-garanti. Består av sukkerbrød med valnøtter og har vaniljekrem og jordbærfyll mellom lagene.

Den store nasjonalkaken er Dronning Maud-kaken. Laget på inspirasjon fra puddingen, som ble laget til Dronning Maud og Kong Haakons besøk i Haugesund under kroningsferden i 1906.

Det er en historisk og rojal tid i Storbritannia – kong Charles og dronning Camilla krones. Eton Mess er engelsk, og består av pikekyss krem og bær. Her i porsjonsglass, og i samme farger som «Union Jack».

Sjokolade i bunnen, ost i midten og vanilje på toppen. Hipp hipp!

Se på denne her, da. Lekker og luftig. «Looks like a million dollar», men er ganske enkel å lage.

Pavlova har etter hvert blitt en klassiker på festbordet. Vi har to varianter. Dette er små lekre pavlovaer med bringebær. Legg til blåbær, og den blir perfekt til 17. mai-bordet.

Så kakevarianten som er sprø på utsiden, men myk og seig inni. Toppet med vaniljekrem, masse bær og litt grønt. Du har 17. mai på bordet, men bare en liten stund, fingrene løper til dette kakefatet.

NRK Mat elsker nasjonaldagen. Vi har et helt univers av 17. mai-mat – frokost, lunsj, brunsj, middag og dessert. Vel bekomme.