Laster innhold, vennligst vent..
Eton mess

Pikekyssene kan du lage flere dager i forveien, da er det fort gjort å gjøre festdesserten ferdig til servering.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Eton mess

– Dette er en deilig, befriende enkel dessert, sier Lise Finckenhagen. Pikekyss, krem og bær i en fin blanding kalles Eton mess i England. Den kan serveres i porsjonsglass eller i en stor bolle og passer til enhver anledning.

Slik gjør du

Varm ovnen til 110 grader.

Vær nøye med at det ikke er rester av eggeplomme i eggehvitene. Hvis det er det vil ikke marengsen bli stiv. Pisk eggehvitene halvstive ved middels hastighet. Tilsett sukkeret litt etter litt mens maskinen går. Pisk videre ved full hastighet til du får en stiv, seig og blank marengs, ca. 7-8 minutter.

Fyll marengsen over i en sprøytepose og sprøyt ut små fine pikekyss på to stekebrett dekket med bakepapir. Stek pikekyssene i cirka 1 time til de er sprø utenpå (løsner fra bakepapiret) og myke inni. Avkjøles i romtemperatur.

Rens og del jordbærene i biter. Dryss sukker over bærene og mos dem lett med en gaffel. Pisk fløten til myk krem sammen med vaniljefrø eller vaniljesukker. Knus pikekyssene lett. Bland bær, krem og pikekyss lagvis i porsjonsglass, dessertskåler eller i en pen serveringsbolle.

Desserten kan pyntes med hele bær, mynteblader, hakkede nøtter, revet sjokolade eller spiselig blomster.

Tips

Pikekyss som blir til overs kan nytes for seg selv, eller oppbevares i en lufttett beholder til senere bruk.

Husk at blomstene du bruker i maten må være av den spiselige sorten og økologisk dyrket.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet Jacobsen på NRK P1+