Laster innhold, vennligst vent..
Jordbærkake

Med røde og blå bær på den hvite kremen blir det en perfekt 17. mai-kake.

Foto: Tone G. Johannesen

Jordbærkake

Når grunnloven skal feires slår vi til med kremkake med jordbær. Lise Finckenhagen lager sukkerbrød med valnøtter og har vaniljekrem og jordbærfyll mellom lagene.

Slik gjør du

Sukkerbrød med valnøtter
Pisk stiv eggedosis av egg og sukker. Sikt sammen hvetemel, potetmel og bakepulver. Bland inn malte valnøtter. Vend det tørre inn i eggedosisen og hell røren i en godt smurt springform, 24 cm.

Stek sukkerbrødet ved 150 °C i ca. 45 minutter. Avkjøl på rist.

Vaniljekrem
Splitt vaniljestangen på langs og kok opp melk, fløte, sukker og vanilje. Visp sammen eggeplommer, egg og maisenna i en bolle. Ta ut vaniljestangen og hell den varme melken over eggeblandingen mens du visper kraftig. Hell alt tilbake i kjelen og småkok blandingen under kraftig visping til det blir en glatt og tykk krem. Gni kremen gjennom en sil og avkjøl.

Stivpisk fløten og vend kremen inn i vaniljekremen rett før bruk.

Jordbærfyll
Skjær jordbærene i små biter. Ha bitene over i en bolle og tilsett sukker og rom. La det stå til sukkeret er oppløst og blandingen har blitt litt sausete.

Jordbærkake
Del sukkerbrødet i tre lag. Legg den nederste bunnen på et fat. Fordel halvparten av jordbærfyllet utover bunnen og bre over halvparten av vaniljekremen. Legg på neste bunn og gjør det samme. Legg på toppen og trykk litt forsiktig slik at kaken blir jevn. La gjerne kaken få stå og "sette seg" i kjøleskapet frem til servering. Stivpisk fløten og dekk kaken med krem. Avslutt med jordbær på toppen og gjerne norske flagg.

Tips

Vaniljekremen kan med fordel lages dagen i forveien.

Ved å tilsette malte valnøtter (mandler, hasselnøtter eller pistasj kan også brukes) blir sukkerbrødet ”tyngre” og får en litt annen smak. Sukkerbrødet kan selvsagt lages uten valnøtter om ønskelig.

I tillegg til jordbær kan du gjerne pynte kaken med bringebær og blåbær. Tynne strimler syltet appelsinskall og friske mynteblader blir også lekkert.

Se også:

Kilde: Lise Finckenhagen i Nitimen