Laster innhold, vennligst vent..
Bløtkake med jordbær og vaniljekrem

– Det er ikke så enkelt å skjære fine stykker, i alle fall ikke hvis de skal være små. De små stykkene får vi bare hoppe over, sier Lise Finckenhagen.

Foto: Lise Finckenhagen

Bløtkake med jordbær og vaniljekrem

Sukkerbunnen dynket med moste jordbær og litt brun rom gir god smak. Lise Finckenhagens bløtkake har tre lag sukkerbunn, vaniljekrem, rørte jordbær og krem. Perfekt til 17. mai-festen.

Slik gjør du

Sukkerbrød

Varm ovnen til 170 grader. Her er brukt en springform, 22-24 cm. Kle formen med bakepapir. Bruk bakepapir både i bunnen og langs sidene, eller bruk bakepapir i bunnen og smør sidene godt med smør og sukker.

Visp egg og sukker til tykk og luftig eggedosis. Sikt sammen mel, potetmel og bakepulver. Vend det tørre forsiktig (men bestemt) inn i eggedosisen med en slikkepott. Hell røren over i formen og stek sukkerbrødet på nest nederste rille i 40–45 minutter. Unngå å åpne ovnsdøren de første 20 minuttene. Sjekk eventuelt med en kakepinne mot slutten av stekingen hvis du er usikker på om sukkerbrødet er ferdig stekt. La sukkerbrødet få avkjøle seg i formen i 5–10 minutter før du løsner kakeringen og snur sukkerbrødet på hodet over på en kakerist. Avkjøles videre på risten.

Vaniljekrem

Hell melken til vaniljekremen i en mellomstor kasserolle og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene og stangen over i melken og gi det hele et sakte oppkok.

Visp eggeplommer, sukker og maisenna godt sammen til blandingen blir helt glatt og klumpfri.

Hell halvparten av den kokende melken over eggeblandingen under kraftig visping. Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under kraftig visping. Kok opp og kok vaniljekremen i 2 minutter, hele tiden under konstant visping til kremen blir tykk og blank. Vispingen er viktig for å unngå klumper. Hell vaniljekremen over i en ren bolle. Hvis det er klumper i kremen bør den gnis gjennom en sil. Dekk til vaniljekremen med plastfilm, legg filmen helt ned på kremen for å unngå snerk. Avkjøl vaniljekremen i kjøleskap.

Visp opp den kalde vaniljekremen, visp fløten til krem og vend den inn i vaniljekremen.

Sett sammen kaken

Rens og del halvparten av bærene i skiver eller biter. Del sukkerbrødet i tre jevne lag. Legg den ene sukkerbunnen på serveringsfatet. Dynk det med saft/ jus, hvis ønskelig, og smør over halvparten av de rørte bærene. Dryss over halvparten av de delte jordbærene og bre over halvparten av vaniljekremen. Stryk den jevnt utover. Legg på neste sukkerbunn og gjenta prosessen med resten av de rørte bærene, delte jordbær og vaniljekrem. Pass hele tiden på at kaken blir rettest mulig. Avslutt med den siste sukkerbunnen, og kle hele kaken med pisket krem.

Topp kaken med skivede, delte eller hele jordbær. Pynt med mynteblader, blomster, mandelflak eller sjokolade, hvis ønskelig.

Tips

  • Hvis du ønsker en litt «fastere» vaniljekrem kan du tilsette gelatin. Bløtlegg 3 plater gelatin i kaldt vann. Visp opp den avkjølte vaniljekremen i en bolle. Kremen skal bli helt glatt og jevn. Klem vannet av gelatinplatene og løs gelatinen opp i 2–3 ss kokende vann. Visp gelatinblandingen raskt inn i vaniljekremen og vend inn pisket krem.
  • Kaken kan med fordel lages dagen i forveien. Monter kaken som beskrevet og kle hele kaken med et tynt lag krem. La kaken stå i kjøleskapet og pynt den med resten av kremen, jordbær og eventuelt annen pynt rett før servering.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+