Klassisk dansk svinestek med hjemmelaget rødkål Brødrene Price byr på en sikker og enkel oppskrift på «klassisk flæskesteg», krydret med nellik og laurbærblad. Svoren er deilig knasende sprø.
Thanksgiving – her er oppskriftene Kalkun, mash, tranebærsaus, søte desserter – det blir aldri for mye når amerikanerne skal feire thanksgiving. Det er anledningen der man samler familie og venner til fest, og det er mye som skal på bordet. Av Kristin Eriksen
Colcannon Elsker du potetmos? Da vil du også elske colcannon. Det er en lekker potetmos fylt med skinke og grønnkål som kan serveres som en egen rett.
Irish stew Irish stew er en ekte høst- eller vintergryte. Den er enkel å lage og passer seg selv. Det skal være mye væske i gryta, nesten som en suppe.
Irsk bacon og kål Irene spiser gjerne bacon og kål på St. Patricks day, som er den irske nasjonaldagen. Med kokte poteter og persillesaus får retten et skandinavisk smaksuttrykk.
Cullen skink – skotsk fiskesuppe Cullen skink er en skotsk spesialitet. Suppen er enkel å lage og smaker vidunderlig. Sett en dampende gryte på bordet en kjølig dag. Det vil gjøre lykke.
Cranachan – tradisjonell skotsk dessert Cranachan er veldig enkelt å lage. Mengden av whisky er selvfølgelig en smakssak, men den må være med for å gi desserten den karakteristiske smaken.
Kedgeree Kedgeree har indiske undertoner med bruken av karri og basmatiris. Den røkte hysen (koljen) derimot er typisk engelsk. Retten blir servert til frokost, men hos oss ville vi vel heller servert den til lunsj, eller kanskje middag.
Terte med blomkål og ost Engelskmennene elsker en god terte. Denne fristende blomkålterten som er fylt med deilig ost, er ikke noe unntak.
Har du menyen klar til 17. mai? Hvis ikke, sjekk Lise Finckenhagens tips. Hun er årets 17. mai-kokk i TV-sendingen «Gratulerer med dagen!» Av Kristin Eriksen
Dronning Maud kake «Hva passer bedre når det skal feires enn en skikkelig dronningkake? Trond Vardehaug Thuen byr på Dronning Maud kake i 17. mai-sendingen «Gratulerer med dagen!» Sprø kjeksbunn, et lag med sjokolade og en luftig fromasj på toppen. Da blir det fest.
Kongeloff Historien om denne loffen går helt tilbake til unionsoppløsningen da dronning Maud hadde med seg sin egen engelske oppskrift på loff. Den ble overlevert til Baker Hansen som deretter leverte loffen til slottet, daglig, fram til kong Olavs død i 1991.
Helt fantastisk eggerøre – Slik lages eggerøren på kokkeskolen, forteller kokk Gard Haugland. Den inneholder masse fløte, og med riktig framgangsmåten blir den ekstra god og saftig.
Potetsalat med egg, syltet rødløk og rabarbra Lise Finckenhagens potetsalat med egg er god lunsj eller lett middag. Dressingen – med en blanding av majones og kefir – er litt sunnere enn den tradisjonelle.