Hopp til innhold

Tipsene som kan gi deg bedre råd i januar

– Mange er nok redde for å virke gjerrige, og bruker derfor over evne i jula, sier forbrukerøkonom. Her er rådene som får økonomien din tilbake på riktig spor etter julefeiringen.

Penger

TELLE KRONER: Brukt for mye penger jula, i år igjen? Da bør du sette deg inn i hvordan du disponerer pengene dine og gjøre noen endringer. Illustrasjonsfoto.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Jula er drevet av et stort forbruk og mange feirer jul på kreditt. Det er tabubelagt å ha lite penger, noe som fører til at enkelte smører ekstra på med julemat og gaver, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, til NRK.

Elin Reitan

Elin Reitan er forbrukerøkonom i Nordea.

Foto: Nordea

Hun opplever at mange strekker seg langt for å innfri forventninger fra barn og andre familiemedlemmer.

– Mange er nok redde for å virke gjerrige, og bruker derfor over evne i jula, tror Reitan.

Er du i denne situasjonen, bør du stramme opp økonomien etter ferien.

– Havner du bakpå jul etter jul? Da er det ekstra viktig å ta grep. Økonomiske problemer tærer både på krefter, humør og samliv, advarer Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.

Her er sparetipsene som gjør at du får bedre råd i 2018:

1. Skaff deg oversikt

Finansportalen

STORE UTGIFTSPOSTER: Ikke vær for lojal mot bank og forsikring. Du bør sjekke om du trenger alle forsikringene og om du kan spare penger på å flytte lånet ditt. Illustrasjonsfoto.

Foto: Skjermdump Finansportalen

– Aller først bør du sjekke hva du brukte penger på i 2017. Lag et årsregnskap for fjoråret, før du ser på dette året, råder Reitan.

Gundersen oppfordrer til å få oversikt over hvilke regninger som forfaller de nærmeste ukene og månedene.

Magne Gundersen

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1.

Foto: Sparebank 1

– Er det vanskelig å komme på hva pengene går til? Ta en titt på kontoutskriften fra januar til mars i fjor, tipser han.

Finansportalen overvåker markedet, og hjelper deg med å sammenligne ulike tilbud på de store utgiftspostene, som forsikring, telefon og bil.

– Det er mye å spare på å sjekke avtalene sine. Det kan være renta på boliglånet, mobilabonnementet og strøm, sier Reitan.

2. Kutt smålån

LÅNELYSTEN: Éin av fem unge meiner det er greitt å ta opp lån for å støtte forbruket sitt.

LÅNTE PENGER: Å bruke kredittkortet som en minibank for å finansiere det du ikke har råd til er ikke å anbefale. Illustrasjonsfoto.

Foto: Pål Solheimsnes

– For mange lukter det svidd av bankkortet. Er du blant dem som er konstant bakpå med regningene og håper at feriepengene kommer tidlig i år? Da bør du sette i gang tiltak, mener Gundersen.

Hans erfaring er at folk ofte har mange smålån. Det er ikke lurt, ifølge forbrukerøkonomen:

– Ikke gå i den fella. Det blir ikke bedre av å ta opp et nytt lån for å innfri smålånene, du vil skylde like mye penger. Ha heller fokus på nedbetaling. Det er inntekten din som skal dekke forbruket, ikke lånte penger, sier han og legger til:

– For raskere nedbetaling av gjeld, bør du se om du kan få økt inntekten ved å jobbe overtid, kvelds - eller nattevakter.

3. Identifiser dine lommetyver

Sifos referansebudsjett

BUDSJETT: Sifos referansebudsjett hjelper forbrukerne med å sette opp et budsjett. Illustrasjonsfoto.

Foto: Skjermdump Høgskolen i Oslo og Akershus

– Gå gjennom forbruket og kutt ut sløsingen. Si opp de abonnementene og strømmetjenestene du ikke bruker regelmessig, foreslår Reitan.

Magne Gundersen anbefaler å sjekke Sifos referansebudsjett, som har en mal du kan gå etter.

– Still spørsmål ved alle utgiftene. Hva kan kuttes ut? Mange har støttemedlemskap i bokklubb eller på treningssenter. Alle disse «småutgiftene» er rett og slett lommetyver, sier han.

Når du skal finne ut hva du bruker penger på, ikke se etter de store beløpene.

– Se etter de små beløpene og se etter gjengangerne. Det kan være pølsa på bensinstasjonen, ukebladet og brusen, oppfordrer forbrukerøkonomen.

4. Ikke kast mat

Fryser

SPIS OPP MATEN: Du kan fint fryse ned stekt kjøttdeig og overmoden frukt. Fyll opp fryseren og «spis deg ut den» noen ganger i året. Illustrasjonsfoto.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

– Vi nordmenn kaster altfor mye spiselig mat. Kanskje 2018 kan være året der du setter i gang miljøtiltak, som også kommer lommeboka til gode, anbefaler Elin Reitan.

Ønsker du å redusere matsvinn, kan du begynne med å kutte ned på antall turer i butikken. Gå gjennom skuffer og skap på forhånd, og skriv en handleliste med ukemeny.

Reitan foreslår en fast «restedag» i uka.

– Kokte poteter kan du bruke i potetmos, kjøttrester kan brukes i suppe og tacorestene på pizzaen. Dessuten kan middagsrester bli en god lunsj, både deg og barna, sier hun.

Ett av råden for å redusere matsvinn, er å oppbevare maten riktig i kjøleskapet.

– Den eldste maten skal plasseres ytterst. På denne måten unngår du å måtte kaste muggen mat. Frister det med ferdigmat? Sjekk restaurantappen der du kan kjøpe mat som ellers ville blitt kastet.

5. Selg unna - og kjøp brukt

Ski

RASKE PENGER: Det å selge ting kan være mer innbringende enn du tror. Sjekk også bruktmarkedet før du kjøper nytt. Illustrasjonsfoto.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

Er du på minussiden, er det lurt å selge unna ting av verdi.

– Sjekk bod og garasje, og kvitt deg med klær og skiutstyr du ikke trenger. Det finnes mange apper og markedsplasser som kan hjelpe deg med å skreddersy salget, tipser Reitan.

Hun foreslår også å reparere klær og utstyr i stedet for kjøpe nytt, og ikke minst bør du sjekke bruktmarkedet før du drar kortet.

– Kanskje dette er året du begynner å gi bort brukte ting i gave? Det kan være ski, kjelker og babyutstyr, tipser hun.

6. Sjekk hva du kan leie og låne

Bilen er et pengesluk, og her kan det være en del å spare.

– Du kan kjøre mye taxi i stedet for å eie bil, dessuten kan du leie bil via Bilkollektivet eller Nabobil, sier Reitan.

Hun anbefaler delingsøkonomi. Via nettsider som Airbnb.no kan du enkelt leie ut et rom i boligen din, bilen eller hytta.

– Du bør sjekke hva du kan låne og leie av utstyr. Både hageredskap og møbelrenser kan skaffes på nett, tipser forbrukerøkonomen.

7. Sett deg sparemål

USA, Sarasota

FERIEDRØMMEN: Kutter du småutgifter i hverdagen, har du snart råd til en ferie. Illustrasjonsfoto.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Uansett hvilken livssituasjon du er i, bør du spare. Det er lurt å venne seg til å ikke bruke hele inntekten. Sørg for en buffer til uforutsette utgifter eller til reisedrømmen. Kutter du småutgifter i hverdagen, og handler smart, har du snart råd til en ferie, frister Gundersen.

Elin Reitan oppfordrer til å sette et konkret sparemål. Det vil gjøre oppgaven enklere.

– La det gå sport i det. Arranger en konkurranse innad i familien og ha et felles mål. Kanskje dere klarer å spare 5000 kroner i januar? Og 6000 kroner i februar? Lag et budsjett som du involverer alle familiemedlemmer i, foreslår hun.

Skal dere virkelig spare, kan dere utfordre hverandre til shoppestopp i for eksempel to måneder. Og kanskje er det på tide stramme inn litt på pengene du gir barna?

– Gi barna ansvar for oppgaver i hjemmet og gi dem fast sum i lommepenger i stedet for småbeløp hver gang de spør.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)