Hopp til innhold

Slik får du mer lommepenger

Masing og krangling om penger er ikke uvanlig i tenåringsfamilier. Her er fem triks for å forhandle seg frem til mer lommepenger av mor og far.

Maja med penger

Maja Hille (16) lærte mye om forhandlinger da hun var Teenage Boss og styrte pengebruken i familien i en måned.

Foto: Jorunn Ingelin Solberg / NRK

Maja og mor diskuterer penger

I Teenage Boss var rollene snudd om og mor måtte be om å få lommepenger av 16 år gamle Maja.

Foto: Jorunn Ingelin Solberg / NRK

– Det viktigste trikset er timing-timing-timing, sier siviløkonom Anders Hoff, programleder i Teenage Boss.

I Teenage Boss er Maja Hille (16) vant med å måtte forhandle mye med foreldrene sine, men tror det gjør at hun setter større pris på det hun faktisk får til å kjøpe. Majas drømmejakke kosta 5000 kroner, og moren ville bare spytte inn 1000 kroner. Men noen uker etter at Teenage Boss-måneden var over og jakka kom på salg, da var Maja smart.

– Jeg viste til at den var på salg. Samtidig sa jeg til mamma at jeg selv kunne betale 1500 kroner av penger som jeg selv tjener ved å jobbe 2-3 dager i uka på McDonalds, sier 16-åringen. Dermed var jakka finansiert.

Her er ekspertenes råd til deg som vil få mer lommepenger hjemme:

1. Timing

Anders Hoff

- Et triks er å gå forholdsvis høyt ut, ikke overdriv, men nok til at du har noe å forhandle på. Det er lettere å snakke seg ned enn opp, sier siviløkonom og coach i Teenage Boss Anders Hoff.

Foto: Gjermund Peter Tornholm / NRK

Som nevnt altså -– velg tidspunktet for når du diskuterer økt lommepengebehov nøye.

– Du tar ikke opp lommepengedebatten idet du får kjeft av mor og far: «Ja, sorry ass, jeg skjønner at jeg må rydde rommet, gjøre lekser, og ikke komme fire timer for sent hjem på lørdagskvelden og juge at jeg var å spilte playstation hos Rune når jeg var på hjemmealenefest hos Isabelle. Men er det muligheter for en liten økning på lommepengefronten?", forteller Anders Hoff.

I Teenage Boss har siviløkonomen sett flere eksempler på at timing for forhandlingene kunne vært bedre.

Så når er det god timing for en slik samtale?

– Den tar du en helg det er bra stemning. Far og mor er i godlune, du har fortalt dem at det er fest hos Isabelle, alle skal dit, men du har heller lyst til å prioritere taco med familien. Når dere er ferdig å spille TP og monopol, hvor du for øvrig har latt far vinne, drister du frem en liten: "Jeg har tenkt på en ting…", sier programlederen.

2. Forbered deg

Forbered deg like godt som voksne gjør når de vil be om lønnsøkning på jobben sin. Det er rådet til Elin Reitan som er forbrukerøkonom i Nordea.

– Uansett om du skal be om lønnsøkning på jobb, eller om du skal be om mer i ukelønn, så er det viktig å forberede seg og utarbeide gode argumenter, sier Reitan.

Da gjelder det å finne gode grunner for hvorfor man trenger å få mer penger, og skape en tillit rundt at pengene vil bli brukt fornuftig.

– Du kan for eksempel be om å få en større sum å forvalte, men samtidig si at du er villig til å ta mer ansvar og dekke flere utgifter selv enn du gjorde tidligere, sier Nordeas forbrukerøkonom.

3. Tilby deg å gjøre mer hjemme

Maja liker å bestemme i familien

Å ta initiativ selv til å ta mer ansvar for å få mer lommepenger, kan være strategisk lurt. Her er Maja og mamma på kjøkkenet.

Foto: Jorunn Ingeling Solberg

Å ta på seg oppgaver hjemme, er en måte å øke inntektene på. Hvis det er du selv som tar initiativ til dette, så kan det være en smart strategi.

Det er rådet til Magnus Selven som er leder for rådgivning i Skandiabanken.

– Betalingsvilje henger gjerne sammen med ressursbruk, lyst eller ork. Forsøk å finne ut av hvilke oppgaver dine foreldre misliker å gjøre selv eller der de har liten tid til å gjennomføre. Tilby deg å gjøre oppgavene, sier Selven.

4. Lommepenger er lurt

Maja og mor diskuterer

Maja mener at alle de tøffe forhandlingene med moren har gjort at hun setter mer pris på det hun får til å kjøpe seg.

Foto: Jorunn Ingelin Solberg / NRK

Et kronargument for å få egne lommepenger er å fortelle foreldrene dine at det er lurt på lang sikt, i motsetning til kun å få påfyll når man trenger det.

– Lommepenger er lurt fordi man lærer seg å styre forbruket. Man ønsker gjerne ikke å bruke alt første dagen dersom man vet at det går en uke eller en måned til man får påfyll. Det er mye lettere å bruke alt med en gang dersom man vet at man får påfyll bare man maser nok, sier Magnus Selven.

Det finnes forskning som viser at det å få oppgaver og tjene sine egne penger som ung, gjør at man har lettere for å lykkes med ansvar og økonomien i voksenlivet.

– Man får ingen påfyll i voksen alder når man har brukt opp hele lønnen. Da må man vente til neste lønn. Ofte blir omveltningen til voksenlivet for stor dersom man ikke har lært å planlegge pengebruken, sier Selven.

5. Tjen egne penger

Maja Hille på jobb

Ved å jobbe 2-3 dager i uka på McDonalds så har Maja fått større økonomisk frihet.

Foto: Jorunn Ingelin Solberg / NRK

I forhandlinger om å få mer penger til noe, er det også smart å kunne vise til at man kan spytte inn egne penger man har tjent selv, gjerne utenom hjemmet. Da trenger man en jobb.

– Du kan søke deltidsjobb eller søke om å bli ekstrahjelp. Avisbud kan man bli allerede som 13-åring. Og når man fyller 15 år kan man jobbe som ekstrahjelp i for eksempel butikk, sier Skandiabankens Magnus Selven.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)