Hopp til innhold

Unge er bekymret for om de får råd til julegavene

Unge nordmenn er mest bekymret for om de har råd til julegaver, og tar oftest opp lån for å kjøpe julegaver, viser en ny undersøkelse.

Betale med kort
Foto: Sara Johannessen / NRK

Det er de unge mellom 18–24 år som er mest bekymret. 1000 personer har svart på undersøkelsen, som er gjort av inkassoselskapet Lindorff AS.

En av fem unge mellom 18–24 år sier de har måtte låne penger for å få råd til julegavene.

Unge sliter mest

– Det er de aller yngste som sliter mest med å få råd til julegavene. Dette er naturlig i og med at man ofte har stram økonomi som ung, sier sjef for Lindorff Norge, Anette Willumsen.

Hver fjerde ungdom mellom 18–24 år sier at de bekymrer seg for om de vil få råd til julegaver og 25 % av de spurte i aldersgruppen sier at de lever med denne bekymringen.

– Vi oppfordrer alle til å planlegge julegaveshoppingen slik at man kan betale tilbake. I tillegg kommer det ofte andre regninger i januar som må håndteres, disse må man også regne med, fortsetter Willumsen.

Anette Willumsen

Administrerende direktør i Lindorff Norge, Anette Willumsen råder unge til å planlegge julehandelen.

Foto: Pressebilde

Kjøper dyrere enn de har råd til

Nesten halvparten av de unge mellom 25–34 år sier at de kjøper dyrere julegaver enn de burde. Hele 46 % av de spurte i aldersgruppen sier de bruker mer penger på julegaver enn de burde, mens 41 % av de spurte mellom 18–24 år sier det samme.

– Det er utrolig viktig å avklare pengebruken med venner og familie. Hvis man ikke har så mye å rutte med, kan man heller være litt kreativ, spleise på opplevelser og tenke litt alternativt til gaver, råder Willumsen.

Bekymret

– Jeg er veldig bekymret for at folk, og spesielt unge skal låne for å kjøpe gaver. Da tenker jeg at gavepresset er for lang. Jeg synes ikke noen skal låne penger for å kjøpe julegaver, sier forbrukerøkonom i Sparebank1, Magne Gundersen.

Han mener at man heller bør senke verdien på gavene og trekke ned antallet gaver man kjøper.

– Mitt råd til unge og andre som er bekymret for økonomien sin i disse tider er å planlegge hva man har råd til i jula, både med mat, pynt og julegaver, sier Gundersen.

Magne Gundersen

Forbrukerøkonom i Sparebank1, Magne Gundersen er bekymret over tallene og synes man ikke skal ta opp lån for å kjøpe julegaver.

Foto: Tommy Normann