Hopp til innhold

Slik sparte de nesten 30.000 kroner på en måned

Familien Fergem-Faal ble med på et spareeksperiment som sparte dem for mange tusen kroner. Her er ekspertrådene som gjør deg til en supersparer.

Familien Faale

Familien Fergem-Faal er veldig fornøyde etter sparingsforsøket, for de sparte nesten 30.000 kroner på en måned.

Foto: Øyvind Øydegård / NRK

Familier kan spare opp mye mer enn de tror av månedsbudsjettet, mener forbrukerøkonom. Det gjelder bare å bli bevisst på forbruket.

Elin Reitan forbrukerøkonom

Elin Reitan er forbrukerøkonom i Nordea.

Foto: Nordea

– De fleste blir svært overrasket over sitt eget forbruk om de skriver ned hva de bruker penger på, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i ​Nordea.

Hun lister opp «lommetyver» som den daglige kaffe latten, sjokoladen på bensinstasjonen eller impuls-smågodtet på handleturen, som eksempler på småforbruk som tømmer kontoen.

Les også: Slik får du bedre råd

– Det er ikke uvanlig at en vanlig norsk familie kan spare opp mot 20.000 i måneden, sier hun.

Mariann Fergem-Faal og Omar Faal

Mariann Fergem-Faal og Omar Faal solgte blant annet brukte ting på et marked og på nett, og fikk inn flere tusen kroner.

Foto: Øyvind Øvergård / NRK

Overrasket

Det fikk familien Fergem-Faal fra Skullerud i Oslo kjenne på. Sammen med NRK Forbrukerinspektørene deltok de i et spareeksperiment.

Oppdraget fra programlederne var enkel; hvor mye penger kan en familie spare i hverdagen.

– Vi er veldig flinke til å betale regningene våre og sparer til barna, men vår egen sparing er litt opp og ned, ler pappa Omar Faal.

Forbrukerøkonom gikk Reitan igjennom familiens pengebruk og fant ut at de kunne spare tusenlapper om de strammet opp hverdagsforbruket.

– Det var en helt svimlende sum, medgir en overrasket Mariann Fergem-Faal.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, sier Omar Faal.

– Det er aldri lett å legge om livsstilen man er vant til, men har man et mål – og er litt streng med seg selv – kan sparepotensialet i hverdagen være større enn de fleste tror, mener Reitan.

Omar Faal og Christian Strand

Omar Faal og familien fikk hjelp av Forbrukerinspektørenes Christian Strand til å knipe inn på familieøkonomien.

Foto: Øyvind Ødegård / NRK

Selg og bytt

– Mange av oss har huset fullt av ting vi ikke trenger eller bruker. Klær, sportsutstyr, serviser. Få det ut på nett og selg det, supplerer forbrukerøkonom Reitan.

Fergem Faal-familien tok med tingene sine og solgte dem på Vestkanttorget i Oslo, og fikk inn 6.500 kroner på en lørdag formiddag. I tillegg solgte også familien klær på Internett og tjente over 4.000 kroner på det.

– Vi har nok blitt mye mer oppmerksomme på bruken vår. Dyre frisører er byttet ut til en langt billigere. Klær og sko forsøker vi å endre eller fornye ved å arve fra slekt og venner, eller bytte, sier Mariann Fergem-Faal.

Familien gikk gjennom utgifter de har på strøm, lån og mobil. De byttet strømleverandør, reforhandlet lån og så på mobilutgifter.

De har også gjort noe morsomt ut av sparingen:

– Barna og jeg lekt oss litt med at vi må finne to plagg vi ikke bruker, hver gang vi trenger et nytt, forteller Mariann Fergem-Faal.

Til slutt sparte, og tjente, familien nesten 30.000 kroner på en måned. Pengene gikk rett på sparekonto og skal brukes til å oppfylle drømmen om en tur til USA.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)