Hopp til innhold

Rester fra kyllingskrotten blir pølser

Enkelte pølser inneholder ikke noe som kan kalles kjøtt. Det er rester fra kyllingskrotten som utnyttes og blir til mat. Pølsemakerne er uenige om hva som kan kalles kjøtt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Barna elsker grill- og wienerpølser. Jakten på sunnere alternativ på middagsbordet har ført til at salget av kylling- og kalkunpølser har tatt helt av. Mange slike pølser er blitt til ved at fugleskrotten er sendt gjennom en spesiell maskin.

LES OGSÅ:

Skrotten utnyttes

- Slike pølser har en syrlig smak og mangler den gode knekken som pølser med rent kyllingkjøtt har, mener innkjøpssjef Tor Erik Aag i REMA 1000. Matvarekjeden produserer Solvinge-pølser, som bare bruker rent kyllingkjøtt.

«Sludder og pølsevev», svarer pølsemakerne Prior og den Stolte Hane, som utnytter kyllingskrotten i sine pølser.

Det matbransjen krangler om, er det som går under forkortelsen MUK, eller maskinelt utbenet kjøtt.

Dette er rester som er igjen på skrotten når filet og lår er skåret bort.

For å utnytte mest mulig kjøres altså skrotten gjennom en maskin. Brusk og bein blir til pelsdyrfôr mens MUK-massen skilles ut og blandes i ferdigmat av kylling og kalkun.

Les også: Aust-egder elsker kylling-pølser

Sikrer billigpølser

MUK-deigen er en billig ingrediens i pølsene.

- Pølser med bare kyllingfilet hadde blitt så dyrt at ingen ville kjøpt dem, sier Kai Fjeld, fabrikkdirektør ved Nortura Hærland.

Fabrikken lager Prior-produkter og garanterer at det ikke er brusk eller beinrester igjen i maten.

Det skal stå på pakken at det er MUK i pølsene, og produsentene har ikke lov til å kalle det for kjøtt.

Grunnen er at kjøttstrukturen er ødelagt i prosessen, ifølge EUs og Norges merkebestemmelser. Dessuten har MUK-deigen større risiko for bakterier enn annet opphakket kjøtt, opplyser Mattilsynet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ingredienser

Se bak på pakken hva produktene inneholder. Mekanisk eller maskinelt utbenet kjøtt = MUK.

Foto: Eirik Pessel Kleiven / NRK

Uenige om MUK er kjøtt

- Feil. Dette er gode pølser både ernærings- og kvalitetsmessig. Moderne maskiner bevarer kjøttstrukturen og hele MUK-merkingen bør derfor fjernes fra pølsepakkene, krever de to store produsentene Prior og Den Stolte Hane.

Har du sjekket hva som er inni grillpølse av kylling og kalkun fra Prior?

37 prosent er melk, salt, stivelse og krydder. 14 prosent er kalkun- og hønsekjøtt. Nesten halve pølsa – 49 prosent inneholder MUK.

Men Prior mener det er et kunstig skille mellom MUK og kjøtt.

- MUK er i høyeste grad kjøtt, og det er ikke noe forskjell i smak, sier fabrikkdirektør Kai Fjeld.

Null prosent kjøtt

Grillpølse av kylling fra konkurrenten Den Stolte Hane inneholder 60 prosent MUK og 40 prosent melk, salt, stivelse og krydder.

Det vil si null prosent kjøtt.

Siri-Lill Kvalheim

Siri-Lill Kvalheim, kvalitetssjef i Cardinal Foods.

Foto: Eirik Pessel Kleiven / NRK
Tor Erik Aag

Tor Erik Aag, innkjøpssjef i Rema 1000.

Foto: Eirik Pessel Kleiven / NRK

Siri-Lill Kvalheim, kvalitetssjef i Cardinal Foods som eier Den Stolte Hane, mener det bare er på papiret.

- Denne pølsen inneholder 60 prosent kjøtt som vi mener er kjøtt. MUK er kjøtt som er skåret av ved hjelp av maskiner og ikke manuelt fjernet med hånd, hevder hun.

Flere produsenter har i det siste tatt kontakt med Mattilsynet for å fortelle at maskinene og metodene er blitt så gode at de må få lov til å kalle MUK for kjøtt. Men pølsemakerne blir avvist.

- Strukturen i kjøttet blir ødelagt i prosessen, sier seniorrådgiver Eivind Smith i Mattilsynet.

Forvirret av at to pølseprodusenter sier en ting, mens EU og norske myndigheter sier noe annet? Det blir ikke enklere av at den tredje pølseprodusenten hiver seg på i debatten om hvordan pølsene bør smake.

REMA 1000 vil ikke gå med på at MUK er fullgodt kjøtt. Matvarekjeden misliker MUK-pølser fordi de mener både smak og konsistens er for dårlig.

- Pølsene smaker syrlig, hevder innkjøpssjef Tor Erik Aag.

Fabrikksjefen for Prior-pølsene avviser at hans pølser med MUK smaker syrlig og mangler den gode "pølse-knekken".

- Det er ikke dårligere smak av pølser som inneholder MUK, sier Kai Fjeld og får støtte fra Den Stolte Hane.

FBI har testet hvilke kyllingpølser som smaker best. Sjekk testresultatet her.

Nekter å bruke MUK

Men REMA 1000 står på sitt:

- Vi har ingen planer om å bruke MUK i våre Solvinge-pølser. Vi bruker kun rent kjøtt i dag og det vil vi fortsett med, sier Tor Erik Aag.

- Hvordan kan Solvinge med rent kjøtt konkurrere på pris mot Den Stolte Hane som har pølser uten noe som kan klassifiseres som kjøtt?

- Det er fordi vi også utnytter hele skrotten, men ikke noe MUK havner i Solvinges produkter?, sier Tor Erik Aag.

- Hvor havner det da?

- MUK-en havner hos andre kunder av vår leverandør, sier Aag.

Han vil ikke kommentere hvilke pølsemerker som overtar Solvinges kyllingskrotter. Det er en forretningshemmelighet.

Les også: Prior inrømmer problemer med forholdene i slakteriet

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)