Det er ikke få som har prøvd seg på å tape kilo med lavkarbo-diett de siste årene, og holdt seg borte fra sukker og stivelse.
Så det måtte komme: Nå er den her, dietten som lar deg lange innpå med poteter, pasta og det som var «fy» i går.
- LES OGSÅ:
- TEST DEG SELV:
- Karbohydrater er veien
Lavkarbo- og nullkarbo-dietter gjør det vanskeligere, ikke lettere, å gå ned i vekt. Det hevder Ellen Kunes og Frances Largeman-Roth.
Sammen har de skrevet boka «CarbLovers Diet», som har fått mye oppmerksomhet i USA.
I boka går de inn for å plukke karbo-frykten av enhver som sliter med overvekt, og mottoet er rett og slett: Karbohydrater gjør deg tynn, ikke tjukk!
Ifølge forfatterne finnes det nå ny forskning som dokumenterer at enkelte karbohydratrike matvarer:
- krymper fettceller, særlig over magen.
- stimulerer fettforbrenningen.
- øker muskelmassen.
- demper suget etter noe godt.
- gir mer varig metthetsfølelse.
- kontrollerer blodsukkeret.
- reduserer kolesterolet og triglyseridene i blodet.
Ufordøyelig stivelse
Men det er ikke alle typer karbohydrater som velsignes. Det du skal spise mer av, er ifølge forfatterne «resistent stivelse», stivelse som ikke kroppen klarer å fordøye.
Denne typen karbohydrater finnes i blant annet poteter (også potetgull), pasta, kornblandinger, brød og bananer.
Hvis du øker inntaket av slike karbohydrater om morgenen, vil ifølge forfatterne fettforbrenningen øke med 25 prosent resten av dagen.
I tillegg vil du automatisk spise 10 prosent færre kalorier, fordi du føler deg mindre sulten og sugen, hevder de.
For du kan ikke spise ubegrenset. Mer av riktige karbohydrater, men ikke flere kalorier enn du skal.
- LES OGSÅ:
- Ligner på kostrådene
Ernæringsfysiolog Lise von Krogh har kikket litt på rådene fra CarbLovers, og synes en del minner om de offisielle kostrådene i Norge.
- I denne dietten anbefales grove og fiberrike matvarer, sier hun til NRK.no.
- De fleste oppskriftene de anbefaler ser ut som god og sunn mat, med fokus på karbohydrater som gir en jevn og varig blodsukkerstigning, fortsetter hun.
- LES OGSÅ:
Kok pastaen «al dente»
- Men hva er egentlig resistent stivelse? Er det noe i disse rådene?
- Resistent stivelse er stivelse som kroppen ikke tar opp som karbohydrater i form av sukker, men som kroppen oppfatter som kostfiber. Resistent stivelse omdannes derimot av tykktarmsbakteriene til korte fettsyrer som kroppen kan ta opp noe av. Resultatet er at disse karbohydratene ikke gir like mye energi som andre karbohydrater, forklarer von Krogh.
- Slik stivelse finner man ganske riktig i rå poteter, helkorn eller grovt sammalt mel, umodne bananer og bønner. Du vil også finne noe slik stivelse i pasta, men bare dersom du koker den «al dente» - slik at den er litt fast i midten, sier hun videre.
Mat som poteter og brød vil ha et noe høyere innhold av resistent stivelse etter avkjøling enn som nykokt/nystekt.
Lise von Krogh understreker at det viktigste hvis du vil slanke deg, er å finne en diett som passer for deg slik at du faktisk klarer å redusere energiinntaket.