NRK Meny

Eksperiment: Erter metter mer enn kjøtt

Erter og bønner gjør deg mindre sulten ved neste måltid enn hvis du spiser kjøtt, ifølge danske forskere.

Erter

Erter kan være en god kilde for å holde deg mett lenge, ifølge ny forskning.

Foto: Colourbox
Journalist

Mens de fleste dietter fungerer så lenge du fokuserer på hva du spiser, har lavkarbodietten vist at den fungerer også på lang sikt. Men slanking basert på kjøtt øker det den typen kolesterol som kan føre til hjerte- og karsykdommer, kan øke faren for kreft og er ikke bærekraftig.

Anne Raben

Anne Raben ledet forskningen som viste at bønner og erter, gjør at man spiser mindre ved neste måltid.

Foto: Københavns universitet

– I senere år har det blitt økt oppmerksomhet på miljøpåvirkningene fra ulike typer mat, og det er tydelig at kjøttprodukter kan bidra med mer negative effekter enn plantekost, for eksempel for produksjon av drivhusgasser, skriver de danske forskerne bak den nye studien.

Spiste mindre

Derfor ville forskerne se om mat basert på planteproteiner metter like mye som kjøtt. Forskerne gav deltakere tre forskjellige frokostmåltider, en kjøttrett og en bønnerett med lik mengde protein og en bønnerett med lite protein. Til lunsj fikk deltakerne spise så mye de ville. Forskerne målte hvor mange kalorier de spiste til lunsj.

Resultatet viste at de spiste tolv prosent mindre til lunsj når de hadde fått servert den høyproteinrike retten basert på bønner og erter til frokost. Til tross for dette oppgav deltakerne overraskende nok at de følte seg mindre mette etter frokost med det proteinrike vegetarmåltidet. Her skåret kjøtt- og vegetarfrokosten med lavt proteininnhold omtrent likt.

– Dette går mot den utbredte troen på at man må ha store mengder proteiner fordi det øker metthetsfølelsen. Nå tyder det på at man kan spise fiberrike måltider med mindre protein og oppnå samme følelse, sier professor Anne Raben ved Københavns universitet.

Bedre helse, lavere vekt

Studien er basert på 43 deltakere, og er ifølge de danske forskerne den første i verden som sammenligner nordiske belgvekster med kjøtt.

Kathrine Vinknes

Forsker Kathrine Vinknes mener et variert kosthold med mye plantekost og belgvekster er bra for vekta.

Foto: UiO

– Studien er godt gjennomført og resultatene er interessante, men man kan ikke trekke konklusjoner basert på en liten studie, sier Kathrine Vinknes ved medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO).

Vinknes, som selv har forsket på effekten av lavkarbodietter, påpeker at den danske studien studerer appetitt, ikke vektreduksjon.

– Derimot er det etablert at et variert kosthold som inneholder mye plantebaserte matvarer, inkludert belgvekster og mindre rødt kjøtt, er assosiert med bedre helse og lavere vekt, sier Vinknes.

De danske forskerne peker på sju tidligere studier som viser at sultfølelsen eller kaloriinntaket er likt eller går ned med planteprotein kontra kjøtt, i tillegg til en stor gjennomgang av 21 forsøk som viste at folk i snitt går litt mer ned i vekt dersom de spiser belgvekster.

Hva skjer i hjernen når den eldes, og hva kan vi gjøre for å holde den frisk så lenge som mulig? Kan vi bremse aldring, minker også risiko for sykdommer som Alzheimer. Og kanskje er det teknologi som skal gi hjernen vår evig liv. Programleder er Solveig Hareide. (5:5)
Finnes ungdomskilden? Vi overøses av råd om hva vi bør spise for å leve lenge. Hva sier vitenskapen? Kan blod, potetvann, nøtter og rødvin gi oss et lengre liv? Og drømmen om en pille mot aldring kan snart bli virkelighet. Programleder er Solveig Hareide. (4:5)
Hvorfor blir noen over 100 år, mens de fleste takker for seg rundt 80? Hemmeligheten kan ligge i genene våre. Med aldring øker risikoen for sykdommene som tar livet av oss. Ny kunnskap om vårt DNA og ny teknologi kan gi oss uante muligheter for et langt liv. Programleder er Solveig Hareide. (3:5)