Mens noen velger frukt og magre brødskiver når de skal slanke seg, sverger andre til fete sauser og bacon.
Den ene metoden lar deg spise karbohydrater som brød, pasta og poteter, mens den andre holder karbonivået på et minimum.
De senere årene har lavkarbo-dietter fått mye oppmerksomhet og mange tilhengere.
Nå har en gruppe forskere sammenlignet de to slankemetodene med tanke på psyken.
Det viser seg da at "tradisjonell" slanking har bedre effekt på humøret enn lavkarbodietter, spesielt hvis man slanker seg over en lang periode.
- Test deg selv:
- Les også:
Tiden er viktig
Den nye studien har fulgt en gruppe på 106 overvektige personer i et helt år, og viser at ulikheten i humøret ble større over tid.
Etter åtte uker opplevde begge gruppene en oppsving i humøret, men effekten var bare varig for gruppen som fikk i seg en del karbohydrater.
De som fulgte "fettdietten" falt tilbake til sitt gamle humør.
Forskerne antyder at dette kan skyldes at denne dietten påvirker serotonin-nivået i hjernen negativt. I tillegg krever denne dietten en mer dramatisk omlegging av kostholdet, noe som i seg selv kan være psykisk belastende.
Ingen forskjell i vekttap
Halvparten av deltakerne fulgte en diett med 4 prosent karbohydrater, 35 prosent protein og 61 prosent fett. Den andre gruppen fulgte et regime med 46 prosent karbohydrater, 24 prosent protein og 30 prosent fett.
Kaloriinntaket var det samme for begge gruppene, 1433 for kvinner og 1672 for menn. Vekttapet etter ett år var omtrent det samme, uavhengig av slankemetode.
Studien er publisert i
.