Surere med fettdiett

Vekttapet er det samme, men ikke humøret. Det viser en ny studie av konkurrerende slankemetoder.

Deprimert slanker
Foto: Colourbox

Frokost

Du blir blidere med brød, ifølge forskning.

Foto: Colourbox

Mens noen velger frukt og magre brødskiver når de skal slanke seg, sverger andre til fete sauser og bacon.

Den ene metoden lar deg spise karbohydrater som brød, pasta og poteter, mens den andre holder karbonivået på et minimum.

De senere årene har lavkarbo-dietter fått mye oppmerksomhet og mange tilhengere.

Nå har en gruppe forskere sammenlignet de to slankemetodene med tanke på psyken.

Det viser seg da at "tradisjonell" slanking har bedre effekt på humøret enn lavkarbodietter, spesielt hvis man slanker seg over en lang periode.

Tiden er viktig

Den nye studien har fulgt en gruppe på 106 overvektige personer i et helt år, og viser at ulikheten i humøret ble større over tid.

Etter åtte uker opplevde begge gruppene en oppsving i humøret, men effekten var bare varig for gruppen som fikk i seg en del karbohydrater.

De som fulgte "fettdietten" falt tilbake til sitt gamle humør.

Forskerne antyder at dette kan skyldes at denne dietten påvirker serotonin-nivået i hjernen negativt. I tillegg krever denne dietten en mer dramatisk omlegging av kostholdet, noe som i seg selv kan være psykisk belastende.

Ingen forskjell i vekttap

Halvparten av deltakerne fulgte en diett med 4 prosent karbohydrater, 35 prosent protein og 61 prosent fett. Den andre gruppen fulgte et regime med 46 prosent karbohydrater, 24 prosent protein og 30 prosent fett.

Kaloriinntaket var det samme for begge gruppene, 1433 for kvinner og 1672 for menn. Vekttapet etter ett år var omtrent det samme, uavhengig av slankemetode.

Studien er publisert i Archives of Internal Medicine .

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)