NRK Meny
Normal

Derfor bør du spise kanel

- Spis kanel daglig, anbefaler ekspertene.

kanel
Foto: ScanStockPhoto

- Kanel ser ut til å ha fantastiske egenskaper, sier spesialist i indremedisin, Fedon Lindberg til Puls.

SE: - Spis litt kanel hver dag

Erstatter medisin

- Tidligere forskning har blant annet vist at 1/2 teskje daglig i 40 dager senker blodsukkeret og triglyserider hos dem med type 2 diabetes med opptil 27 prosent. Denne reduksjonen kan sammenlignes med bruk av medikamenter, sier han.

Hovedgrunnen til dette, er at krydderet inneholder polyfenolet MHCP, som etterligner insulin.

Men ikke nok med det, den medisinske effekten av kanel skal ha vært kjent i tusenvis av år.

Kanelbolle

Spis kanel hver dag, men styr unna kanelboller og eplepai til hverdags.

Foto: ScanStockPhoto

LES OGSÅ: Derfor bør du spise valnøtter

LES OGSÅ: Derfor bør du spise chili

Hemmer frie radikaler

Krydderet har blant annet lenge vært brukt i behandlingen av diaré og infeksjoner.

Det blir også hevdet at kanel har en gunstig effekt på fett og farlig kolesterol i årene. Og noen mener at varm melk med honning og litt kanel skal være fint for de som sliter med å sove, siden drikken skal ha søvndyssende virkning.

Dessuten inneholder krydderet antioksidanter som motvirker skader fra frie radikaler i kroppen, samtidig som kanelen består av virus-, sopp- og bakteriehemmende stoffer.

LES OGSÅ: Spis deg friskere

LES OGSÅ: Antioksidanter i krydder

- Bruk daglig

Lindberg anbefaler folk å bruke kanel daglig - og ikke bare i grøten eller i kanelboller til fest.

Kanel kan brukes til så mangt, og er du lur, strør du litt kanel på maten du spiser til daglig. Bare ikke få i deg for mye kanel, for komarinen i kanel kan være skade leveren i for stor dose.

Krydderet, som er utvunnet fra barken på trearter i slekten Cinnamomum, er for eksempel deilig i både i te, kaffe og kjøttretter.

LES OGSÅ: Deilige fiskeretter

LES OGSÅ: Disse matbyttene bør du gjøre

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.