Hopp til innhold

Deilige fiskeretter

Lær deg å lage disse næringsrike og smakfulle fiskerettene.

Fisk
Foto: Anders Leines / NRK

Nordmenn har unik tilgang på fersk fisk. Likevel er det mange som velger fra frysedisken eller halvfabrikata når familien skal ha fiskemiddag i en travel hverdag. Bytt ut til fersk fisk - og kjenn forskjellen!

LES OGSÅ: Derfor bør du spise laks

Da Bedre Puls-deltager Geir Erik Jensen og det oransje laget vant Bedre Puls-utfordringen i gårdsleker forrige uke, fikk de et kurs i fisketilbereding av kokk Oddmund Tronstad ved Matkurs.no. Han har deltatt i NM i sjømat to ganger, og havnet på pallen begge gangene.

- Mange har en tendens til å steke eller trekke fisken ved for høy varme. Da kan fisken miste verdifullt næringsinnhold, samtidig som smaken kan forandre karakter og føles harsk, sier Tronstad

Fisk skal aldri kokes, trekk den i vann på maks 80 grader C.

LES OGSÅ:

Fisk

Ovensstekt laks med varm bønnesalat og ovnsstekte grønnsaker.

Foto: Anders Leines / NRK

Ovnsstekt laks med varm bønnesalat

(4 personer)

  • 200 g bønner (Bruke to, tre forskjellige typer for å få mer farge og smak, men husk å koke bønnene hver for seg)
  • ½ hakket hvitløk
  • 1 hakket rødløk
  • 1 hakket rød paprika
  • 1 hakket rød chili
  • 3 ss hakket persille
  • Saften fra ½ sitron
  • Salt og pepper
  • Litt kanel
  • 200 g laksefilet
  • 1 dl olivenolje

Bønnene legges i vann over natten og skyll de godt før du går videre.

Kok bønnene ferdig med en halv tomat. (Tomaten har enzymer som bryter ned skallet i bønnene.) Når bønnene er møre, hell av vannet og kast tomaten.

Fres løk, hvitløk, chili og paprika i en steikepanne med litt olje uten at det brunes. Ha i bønnene bland godt og rør inn sitronsaft. Smak til med salt og pepper og litt kanel.

Legg salaten på tallerken.

Sett stekepannen tilbake på platen og legg lakseterningene i pannen, fres de lett uten at de blir brune, krydre med salt og pepper. Ha på et par spiseskjeder laks på hver porsjon, ha litt god olivenolje over hver porsjon.

Ovnsstekte grønnsaker

10 personer

  • 2 store røde paprika
  • 2 store grønne paprika
  • 1 løk i ” båter ”
  • 1 hvitløk, kuttet grovt
  • 1 squash i biter.

Gni paprikaen inn med olje og bak i ovn (200grader) i ca 30 min. eller til skallet løsner. Ta paprikaen ut og dekk til med plast.

Rens og skrell paprikaen mens de er varmest mulig. Ta vare på all kraften. Ha de øvrige grønnsakene i en ildfast form med litt olje, salt og pepper. Bakes i ovn i ca 15 – 20 min ved 180 grader.

Kutt paprikaen i passe store terninger 2x2 cm, og bland med resten av grønnsakene når de er ferdige. Tilsett også saften fra paprikaene.

Hvitvinsdampede blåskjell med grønnsaker og urter

4 personer

  • 2 kg ferske blåskjell
  • 1 gulrot
  • 1 purreløk
  • Frisk gressløk
  • 2 dl hvitvin
  • ½ løk, finkuttet
  • 30 g meierismør

Vask og rens blåskjellene godt. Sjekk at alle skjellene ” lever ” og kast de som ikke lukker seg.

Smelt smøret i en kjele. Fres løken (og eventuelt litt finkuttet hvitløk) før blåskjellene tilsettes. Ha i hvitvinen. Kok med lokk i ca 3 – 5 min. Rist kjelen innimellom.

Kutt grønnsakene i tynne strimler, ca. 4 cm lange. Tilsett disse etter ca. 2 min. koketid av blåskjellene.

Finhakk gressløken. Ha dette over blåskjellene når de er ferdigkokt.

Fisk

Panert torskefilet.

Foto: Anders Leines / NRK

Panert torskefilet

4 personer

  • 800 g torskefilet
  • Panering (brødrasp, mandler eller mel)
  • 2 egg
  • 3 ss hvetemel
  • Salt og pepper
  • Ulike typer rotgrønnsaker (gulrøtter, purreløk, rotselleri, løk)
  • 1 sitron

Reinskjær torskefileten. Skjær den i passe porsjonsstykker, ca 200 g. Legg filetene i saltvann (ca. 30 g salt per liter vann) i ca. 10 min. La så filetene renne av seg på et kjøkkenhåndkle eller papir.

Vend så fileten i mel, egg og enten brødrasp eller finkuttede mandler. Friteres i olje. Legges på papir eller håndkle til avrenning.

Kutt grønnsakene i staver, og ha de i en ildfast form. Tilsett olje, salt, pepper og eventuelt urter.

Stekes i ovn ved ca 180 grader i ca 20 – 30 min. Server grønnsakene og fisken sammen med en sitronbåt.

Fisk

Posjert kveitefilet.

Foto: Anders Leines / NRK

Posjert kveitefilet med grønnsakssalat

4 porsjoner

  • 800 gr kveitefilet, fri for skinn og bein
  • 1 gulrot
  • 1/2 squash
  • ½ stangselleri
  • 75 gr fennikel
  • 100 gr sjampinjonger
  • 1 paprika
  • Maldonsalt og nykvernet pepper
  • Friske urter til pynt
  • Olivenolje, extra virgine.

Ha vann i en kjele og kok opp. Tilsett godt med salt (gjerne også litt hvitvinseddik, hel hvit pepper, laurbærblad og løkringer for mer smak).

Kutt filetene i like store biter. La vannet fosskoke, trekk kasserollen til side og la temperaturen synke til 70-80 grader.

Stykkene skal ligge i vannet i ca. 4-5 min.

Vask alle grønnsakene i kaldt vann. Bruk en grønnsakskutter eller en skarp kniv og skjær alle grønnsakene i så tynne fine skiver som mulig.

Legg alle grønnsakene på et fat og ha over olje, salt og pepper. La dette stå kaldt for å ” marinere ” litt før servering.

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)