Hopp til innhold

Spis deg friskere

Er du mye syk? Spiser du de rette matvarene, kan du hjelpe immunforsvaret ditt til å holde deg friskere.

Sitron
Foto: ScanStockPhoto

kirsebær

Kirsebær stimulerer immunforsvaret, siden det inneholder sterke antioksidanter.

Foto: ScanStockPhoto

Sunn mat og mosjon styrker immunforsvaret, mens et dårlig kosthold, røyking og alkohol er med på å svekke det. 

Det betyr at hvis du spiser de rette matvarene, kan du hjelpe kroppen med å holde deg frisk.

Kriger mot virus

Immunsystemet er kroppens forsvarssystem og består vesentlig av antistoffer og hvite blodlegemer.

Immunforsvarets viktigste oppgave er å beskytte kroppen mot infeksjoner fra virus, bakterier og andre mikroorganismer.

LES OGSÅ: Ti steg til et bedre immunforsvar

Immunforsvarets antistoffer blir transportert rundt i kroppen av kroppsvæskene.

Basilikum styrker

Basilikum, blåbær, hvitløk, kanel, sitron og yoghurt rik på melkesyrebakterier, er eksempler på mattyper som beskytter mot infeksjon og dermed er med på å styrke immunforsvaret.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise hvitløk

Agurk, bringebær, eple, fet fisk, kamille, kål, pære og solbær er betennelseshemmende - og er derfor også viktige å få i seg for å holde seg frisk.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise bringebær

Rense systemet

Vanndrivende og utrensende matvarer er også med på å styrke immunsystemet ditt - og matvarer som har disse egenskapene er for eksepel agurk, artisjokk, gressløk, løk og purre.

Vitaminer, betakaroten, mineraler, antioksidanter og sporstoffer har alle en viktig rolle i å styrke immunforsvaret.

Grønnsaker, frukt og bær med sterk farge inneholder masse antioksidanter, mens grønne grønnsaker er proppfulle av vitaminer og mineraler.

LES OGSÅ: Her er antioksidant-bombene

Overreaksjon gir allergi

Når immunsystemet overreagerer på et stoff, oppstår det en allergisk reaksjon. Og for å styrke immunforsvaret ditt, bør du unngå mat som du tror du er allergisk mot.

Snakk med fastlegen din hvis du er i tvil.

Egg, hvete, mais, melk, nøtter sitrusfrukter og skalldyr er mattyper mange er allergisk mot.

LES OGSÅ: Ti steg til et bedre immunforsvar

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER