Hopp til innhold

Derfor bør du spise rabarbra

Ikke bare skal du spise den, du skal spise den med glede.

Rabarbra
Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Rabarbra er barndommens fryd. Den suuuuure stilken og en kopp med sukker er selve smaken av sommer for mange som har vokst opp med en knoll i hagen.

Like begeistret er sjelden de voksne. Når den første rabarbrasuppa er fortært på forsommeren, er det gjerne slutt på oppfinnsomheten.

Men rabarbra inneholder både A-, B- og C-vitaminer, i tillegg til mineraler som kalsium, kalium og magnesium. Og med sin typiske sure smak, gjør rabarbra noe spennende med det snille og søte. Jordbær og rabarbra smaker fantastisk godt sammen.

Rabarbra er blant de første vekstene man kan høste om våren. Stilkene bør skjæres helt ned rundt sankthans, for å unngå at det blir for mye oksalsyre i stilkene. Etter tre-fire uker kommer det da nye stilker, og man kan nyte rabarbra resten av sommeren.

Jordbær- og rabarbrapai

Rabarbra- og jordbærpai
Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Paideig:

  • 150 g marsipan
  • 125 g smør
  • 1 egg
  • 3 1/2 dl hvetemel

Fyll:

  • 500 g renset rabarbra
  • 3/4 l jordbær
  • 1 dl sukker
  • 1 ss potetmel

Riv marsipanen på et rivjern og bland med smør til en glatt deig. Tilsett 1/2 egg (gjem resten til pensling) og mel. Arbeid deigen raskt sammen og sett den kaldt i ca. 1 time.

Kjevle ut 2/3 av deigen og kle en smurt paiform. Forstek paiskallet midt i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter.

Skjær rabarbra i små biter og lett i paien. Skjær jordbærene i to og legg over rabarbraen. Strø over en blanding av potetmel og sukker.

Trill resten av deigen til smale lengder som legges i rutemønster over paien.

Pensle med resten av egget og stek paien i 20-25 minutter ved 200 grader til rabarbra og jordbær er myke. Avkjøl og server med krem, vaniljeis eller vaniljesaus.

Jordbær- og rabarbrakompott

Jordbær- og rabarbrakompott
Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
  • 4 dl vann
  • 1 dl rabarbra
  • 20 middels store jordbær
  • 7 ss sukker
  • 1 dl vann
  • 2 ss potetmel

Kok opp 4 dl vann. Ha i rabarbra og sukker. La dette stå og småkoke i 5-8 minutter.

Ta kjelen av platen. Rør 2 ss potetmel ut i 1 dl vann, og bland jevningen i frukten mens du rører.

Ha så i jordbær og ha kompotten over i en glassbolle eller i porsjonsskåler. Saften av jordbærene vil trekke litt ut, så det blir en fin farge på desserten.

Legg plastfolie over, så unngår du at det blir en hinne på den.

Server med krem eller fløtemelk.

Rabarbra- og ingefærsyltetøy

  • 1 kg rabarbra
  • 750 g sukker
  • 25 g frisk ingefær
  • 100 g syltet ingefær

Rens og del rabarbraen i mindre stykker. Legg dem lagvis med sukker og la det stå natten over.

Skrell og knus den friske ingefæren og bland den med rabarbra og sukker. Kok i 15 minutter til det blir en marmelade.

Hakk opp den syltede ingefæren og la den koke med i marmeladen de siste 5 minuttene.

Fyll marmeladen på rene, varme glass som skrus til med det samme.

Del dine rabarbratips nedenfor!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)