Hopp til innhold

Derfor bør du spise chili

Er du på slankeren, kan litt chili i maten være effektivt.

Chilipepper
Foto: ScanStockPhoto

Chili er svært rik på antioksidanter - og det i seg selv er grunn til å fråtse i den sterke frukten.

Men ikke nok med det, forskning har også vist at chili kan redusere faren for blodpropp, fordi den stimulerer blodsirkulasjonen.

LES OGSÅ: Her er antioksidant-bombene

Chili

Det finnes over 200 varianter chili, og de minste er som regel de sterkeste.

Foto: MjP

Slankehjelp

Chili er også kjent for å øke forbrenningen, og det blir derfor sagt at det kan hjelpe med litt chili i maten når man slanker seg.

LES OGSÅ: Slik øker du forbrenningen din

I tillegg kan chili og sitron i varmt vann virke noe slimløsende ved forkjølelse.

Den brennende smaken i chilien kommer av det kjemiske stoffet capsaicin, som nå blir utprøvd som smertestillene medisin. Stoffet skal visstnok gjøre sansecellene mindre følsomme og dermed er det håp om at det kan lindre for eksempel leddsmerter.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise valnøtter

Små, men sterke

Chili, som inneholder noe A-, B- og C-vitaminer, er verdens mest brukte krydder og spises daglig av to tredjedeler av verdens befolkning.

Det finnes over 200 varianter av denne frukten, hvor både styrke, farge og størrelse er forskjellig. I umoden tilstand er alle chilier grønne, men noen skifter farge med modenhet til enten rød, oransje eller gul.

Jo mindre chilien er, jo sterkere er den. Men fjerner du frøene og den hvite hinnen inni frukten før du bruker den, fjerner du de sterkeste partiene.

LES OGSÅ: Er verdens sterkeste

Afrodisiakum

Det er kun fantasien som setter stopper for hva chilien kan brukes til. Du kan tørke chilien eller mose den sammen med olje for å sette en liten piff på de fleste retter.

Chili sammen med lime, olje, soya og ingefær er perfekt marinade til reker og scampi. Bytter du ut ingefær med koriander, kan helstekt biff på grillen få den perfekte asiatiske piffen.

I tillegg skal en liten klype chili i sjokolademoussen visstnok virke som det rene afrodisiakum.

Prøv også en vri på agurksalaten med en marinade av vineddik, sukker, ingefær og chili. Det blir perfekt tilbehør til laks.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise laks

LES OGSÅ: Overrask med thaisuppe!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)