Hopp til innhold

Wimp-aksjene til himmels etter Jay Zs stjernespekkede lanseringsfest

Stockholmsbørsen tar Jay Z-eide Aspiro midlertidig ut av handel etter at aksjekursen tirsdag steg nærmere ett tusen prosent på under en time.

Tidal-lansering

A-LISTERE: Jason Aldean, Jack White, Daft Punk, Beyoncé, Regine Chassagne og Win Butler fra Arcade Fire og Alicia Keyes på scenen under Tidal-lanseringen mandag.

Foto: Jamie McCarthy / AFP

Mandag kveld amerikansk tid lanserte hiphopmogulen Shawn «Jay Z» Carter og et kobbel av musikkjendiser offisielt musikktjenesten Tidal, som skal tilby strømming i høyere kvalitet enn dagens strømmetjenester, i tillegg til eksklusive førpremierer og musikkvideoer.

Kjendistung lansering

Strømmetjenesten er en videreutvikling av norske Wimp, og eies av Aspiro, som tidligere denne måneden ble kjøpt opp av Jay Z.

Nå har tjenesten fått nytt navn, nytt utseende og nye kjendisstøttespillere.

På den offisielle lanseringen i New York mandag kveld fikk Jay Z selskap på scenen og via satellitt av en rekke tunge musikknavn.

Rihanna, Madonna, Kanye West og Nicki Minaj er blant artistene som støtter opp om tjenesten og som ventes å gå inn på eiersiden.

Flere av artistene brukte også sin tilstedeværelse i sosiale medier til å spre budskapet om tjenesten til sine hundretusener av fans.

Tidoblet verdi

Tidals planer om å erobre USA-markedet har vært kjent en stund, men den stjernespekkede produktlanseringen ga raskt utslag på Stockholmsbørsen tirsdag.

Etter under en times handel var Aspiros aksjekurs steget med 938 prosent, til elleve svenske kroner per aksje, og ble tatt ut av handel.

Stockholmsbørsen har ikke sagt hvorfor handelen med aksjen ble stanset, men opplyser at Aspiro ventes å forklare beslutningen i en pressemelding i løpet av kort tid.

Jay Zs selskap Project Panther Bidco har tidligere varslet at de ønsker å kjøpe ut de resterende aksjonærene og ta selskapet av børs.

Kulturstrøm

 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober