Hopp til innhold

Han er mest spilt i Wimp siden starten

Kurt Nilsen topper listen over de mest spilte artistene når den norske strømmetjenesten Wimp i dag feirer sin femårsdag.

kurt nilsen

MEST SPILT I WIMP: Kurt Nilsen kan takke juleplaten «Have Yourself A Merry Little Christmas» for at han kan henvise Adele og Rihanna til andre- og tredjeplass på Wimp-topplista siden strømmetjenesten startet i 2010.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Nilsen troner øverst foran store navn som Adele, Rihanna og Justin Bieber.

Wimp slår på femårsdagen også fast at 33 prosent en tredjedel av musikken spilt av selskapets kunder i Norge i løpet av fem år, er norsk.

Vi må likevel helt ned til 14. plass på topplisten for å finne neste norske artist etter Nilsen: Kaizers Orchestra.

Se hele topplisten nederst i saken.

Kjøpt opp av Jay-Z

Wimp ble startet 19. februar 2010 som en konkurrent til allerede etablerte Spotify.

Ambisjonen var å kapre kundene som da var mest vant til å lytte til musikk over eteren, fortalte Wimp i et intervju med NRK Lydverket.

– Vi ønsker å skape et større marked ved å nå ut til folk som tidligere har hørt på musikk på radio framfor nett, sa Wimps Sveinung Rindal den gang.

Sveinung Rindal

SATSER PÅ UTLANDET: Sveinung Rindal i Wimp satser nå på strømmetjenesten Tidal i 30 land.

Foto: Wimp
Knut Aafløy, Logikal

MENER ARTISTENE BØR FÅ MER: Leder Knut Aafløy i Norsk Artistforbund.

Foto: Promo

I slutten av januar i år ble Wimp kjøpt opp av Jay-Z gjennom rapperens selskap Panther, og snart lanserer Wimp hifi-tjenesten Tidal i 30 land.

– Utviklingen har vært strålende. Vi er på vei mot noe større hele tiden. Det er konstant forandring og engasjement, og spennende ting som skjer, sier Sveinung Rindal fem år etter.

– Sitter igjen med lite

I løpet av disse fem årene har Wimp betalt rundt 400 millioner kroner til plateselskaper og til rettighetshaverorganisasjonen TONO, opplyser selskapet.

Denne summen imponerer ikke uten videre Norsk Artistforbund, som organiserer norske pop- og rockartister.

– 400 millioner er et fint tall. Men det som er viktig å huske på, er at mer enn halvparten av disse pengene går til utenlandske rettighetshavere, sier leder Knut Aafløy.

Han understreker at Wimp har betydd mye for norsk musikk, men poengterer at artistene ikke sitter igjen med mye til slutt.

– Det er også viktig å huske på at mye av musikken som nå strømmes er laget for lenge siden og dermed nedbetalt flere ganger. Inntektene fra strømming som går i siste ledd tilbake til artistene er marginal. Det er en debatt vi er nødt til å fortsatt ta, sier Aafløy.

LES OGSÅ:

De 20 mest strømmede artistene i Wimp

1

Kurt Nilsen

2

Adele

3

Rihanna

4

Justin Bieber

5

Coldplay

6

One Direction

7

Avicii

8

Pink Floyd

9

Eminem

10

Bruce Springsteen

11

David Guetta

12

Taylor Swift

13

Ed Sheeran

14

Kaizers Orchestra

15

Lana Del Rey

16

Maroon 5

17

Karpe Diem

18

Maria Mena

19

Bruno Mars

20

Donkeyboy

(Norske artister i fet skrift)

 • Hør musikkviter Audun Molde om Wimps betydning:
Audun Molde

– VIKTIG AT TJENESTEN ER KORTREIST: Det sier førstelektor ved BI, Audun Molde, om Wimps betydning for norsk musikkliv. Fra Kulturnytt 19. februar 2015. Foto: Privat.

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP