NRK Meny
Normal

Steve Jobs' enke vil stoppe Oscar-favoritt

Steve Jobs' enke forsøker å stanse ny film om ham. Hun mener filmen portretterer ham som ondskapsfull og umenneskelig.

Steve Jobs

Hovedrolleinnehaver: Michael Fassbender spiller rollen som Steve Jobs i filmen Jobs' enke forsøker å stoppe.

Foto: Universal / FILMWEB

Laurene Powell Jobs

FORSØKTE Å STOPPE FILMEN: Laurene Powell Jobs har forsøkt å stoppe filmen om sin avdøde ektemann, Steve Jobs.

Foto: GUS RUELAS / Reuters

Fire år etter Apple-gründerens død forårsaker en ny film om Steve Jobs debatt rundt en av verdens mest innflytelsesrike næringslivsledere.

– Tegner feil bilde av ham

Jobs' allierte, med hans enke Laurene Powell Jobs i spissen, mener at filmen «Steve Jobs» bagatelliserer prestasjonene hans og tegner et bilde av ham som «ondskapsfull og umenneskelig».

Michael Fassbender

HOVEDROLLE: Michael Fassbender spiller hovedrollen som Steve Jobs i den nye filmen om hans liv.

Foto: Grant Lamos IV / Afp

Ifølge wsj.com har Laurene Powell Jobs gjentatte ganger forsøkt å få stoppet filmen. Hun har, uten hell, drevet lobbyvirksomhet både hos Sony Pictures Entertainment, som utviklet filmmanuset, men av finansielle årsaker sendte filmen videre, og Universal Pictures, som førstkommende fredag slipper produksjonen. Filmen har kostet i underkant av 300 millioner kroner.

– En hel generasjon vil betrakte ham annerledes om de ser en film som portretterer ham på en negativ måte, sier Bill Campbell, som i årevis har vært styremedlem i Apple, og dessuten var en venn av Steve Jobs. Campbell har ikke sett filmen.

Kate Winslet

MARKEDSANSVARLIG: Kate Winslet spiller markedsansvarlig i den nye filmen om Steve Jobs.

Foto: Grant Lamos IV / Afp

Briljant men brysk

Steve Jobs spilles av Michael Fassbender, som allerede regnes som Oscar-favoritt for sin innsats.

Den nye Jobs-filmen tar for seg årene mellom 1984 og 1998, og det fokuseres på lanseringene av Apples største produkter i den perioden: Macintosh-maskinen, en NEXT-maskin og iMac-en.

Den portretterer Jobs som briljant men brysk og fokuserer på hans tidvis omstridte forhold til nøkkelpersoner i eget liv. Med er både datteren hans, Lisa Brennan-Jobs, markedsansvarlig Joanna Hoffman, hans etterfølger som administrerende direktør, John Sculley og medgründeren Steve Wozniak.

Synes filmen er bra

Ifølge en stjålen kopi av budsjettet som ble postet online, fikk sistnevnte 200.000 dollar for å være konsulent for filmen. Han er innforstått med at filmen ikke skildrer virkelige hendelser nøyaktig.

– Filmen handler om Jobs og hans personlighet. De har gjort en bra jobb, skriver han i en mail.

Steve Jobs' allierte er ikke enige.

– Om de vil lage drama burde de ikke gjøre det på andres bekostning, sier Bill Campbell, og fortsetter:

– Han er ikke her selv for å forsvare seg.

Kunstnerisk frihet

Filmskaperne, som inkluderer ««Slumdog Millionaire»»-regissør Danny Boyle og filmforfatter bak «The Social Network» Aaron Sorkin, sier filmen er laget innafor det en kan kalle kunstnerisk frihet.

Filmen er basert på en bestselgende biografi om Steve Jobs, skrevet av Walter Isaacson. Han samarbeidet med Steve Jobs under skrivingen, men noen venner og tidligere kolleger, inkludert Apple-sjefen Tim Cook har kritisert den de siste månedene.