Sånn forandra Apple verden

Steve Jobs rakk å sette dype spor i teknoverdenen i løpet av sine 24 år som Apple-sjef.

Siden Apple ble etablert i 1976 har teknogiganten ved flere anledninger presentert nyvinninger som har satt standarden for samtidas teknologi. Det er liten tvil om at Steve Jobs har spilt en stor rolle i suksesshistorien til selskapet han var med på å starte.

– Han ble sett på som en veldig visjonær leder - oppfinner og forretningsmann med et usedvanlig talent. Når vi skal oppsummere, ser vi at det ikke småtteri i forhold til produkter som folk over hele verden bruker, sier Eirik Solheim i NRKbeta.

Apples første produkt var Apple I-maskina.

– For selskapet har den første Apple-maskina selvfølgelig vært viktig. Den kom i 1976 og ble bygd opp i en garasje.

Den første Macen - Apple Macintosh - kom på markedet i 1984.

Året etter forlot Jobs Apple. Han kjøpte Pixar, et firma som jobba med visuelle effekter, og grunnla NeXT, som laga datamaskiner.

– Det er ingen tvil om at hans personlighet ikke var så enkel å jobbe med, han ble sparka ut etter interne krangler.

På konkursens rand

iMac

Den første iMacen, som i følge Solheim ser ut som et godteri.

Foto: Thuresson

På tampen av et nittitall som ikke akkurat vil bli huska som Apples gullalder kom Jobs tilbake i sjefsstolen og starta ei ny tidsregning for selskapet.

I 1998 kom den første iMac-modellen med datamaskin og skjerm i ett. Den ble en salgssuksess, og bidro til å sette Apple tilbake på teknokartet for alvor.

– Det viktigste produktet for Apple har nok vært iMacen, som så ut som et godteri. Det var det første produktet selskapet ga ut etter at Steve Jobs kom tilbake til selskapet i 1996. Da var de på konkursens rand, men dette produktet snudde helt om på situasjonen, forklarer Solheim.

iMac var den første datamaskina som kutta ut seriellporter og bare hadde USB, noe som understreker Apples tendens til å kutte ut det gamle og tenke fremtidsretta.

Operativsystemet Mac OS X kom i 2001, og var en total ombygging av Mac OS-systemet. Den moderne oppbygginga over UNIX-lest gjorde det bedre egna for ny teknologi.

– iPoden var viktig

Eirik Solheim

Eirik Solheim kaller Jobs genial.

Foto: Svein Aronsen / NRK

En annen viktig lansering i 2001 var iPoden. Det var ikke den første mp3-spilleren på markedet, men den utmerka seg med brukervennlighet og et design som tydeligvis appellerte til folk flest.

– Apple har ikke funnet opp mobilen eller mp3-spilleren, men selskapet har gjort produktet mye tydeligere, og gitt det en spesiell design, sier Solheim.

Han mener iPoden betydde mye for Apple.

– Ipoden har også vært viktig, fordi de gikk inn i et helt annet og nytt marked. Jeg vil si at den har vært viktigere enn Iphonen, som egentlig bare er en videreføring av musikkspilleren.

Den første iPhonen kom i juni 2007, og ble ekstremt populær. Den nye dingsen fikk også massive mengder medieomtale.

Saken fortsetter under bildet

Steve Jobs.

Steve Jobs ble bare 56 år gammel, men rakk å utrette voldsomt mye.

Foto: ROBERT GALBRAITH / Reuters

– Har holdt seg innovative

Apple har mye av ansvaret for at "nettbrett" ble et av 2010s store moteord. Den første iPaden kom i april 2010, og solgte i tre millioner eksemplarer de første 80 dagene.

– Det spesielle med bedriften er at de har holdt seg innovative. Mange bedrifter slutter med det når de blir store, men det har ikke vært tilfelle for Apple.

Solheim tror ikke Jobs' død vil merkes noe særlig for forbrukerne.

– Vi som forbrukere vil ikke se noen endringer på grunn av Jobs’ bortgang. Det virker som han har brukt god tid på å rigge opp selskapet med tanke på at han ikke kom til å leve evig. Han har blant annet ansatt en professor på Yale, så dette er godt planlagt.

Han tviler likevel ikke på Jobs' betydning for suksessen.

– Han var genial også før han døde. Han har hatt en enorm teft for hvilke produkter folk vil ha. Sammen med den karismatiske personligheten har det gjort han til en veldig god forretningsmann.

– Han har vært veldig flink med å motivere folk. En ansatt har blant annet fortalt at han fikk ham til å tro at det å designe en strømforsyning var en gave fra Gud. Så karismatisk var han.