Hopp til innhold

Strenge sikkerhetstiltak rundt Jobs-biografi

Under en måned etter hans død kommer biografien. Forlagssjef i Cappelen Damm kaller boka Steve Jobs' siste lansering.

Steve Jobs.

I november kommer den autoriserte biografien om Steve Jobs.

Foto: ROBERT GALBRAITH / Reuters

Ida Berntsen

Ida Berntsen

Foto: Fredrik Arff / Cappelen Damm
Autorisert biografi om Steve Jobs

Steve Jobs

Foto: CappelenDamm

– Aller først må jeg si at jeg ikke har anledning til å gi noe inntrykk av hva som står i boken, sier forlagssjef Ida Berntsen som kan fortelle om veldig strenge sikkerhetstiltak rundt denne utgivelsen.

– Vi har ikke opplevd maken siden Harry Potter, sier hun.

Vil avsløre ukjente sider

Biografien, som er på over 500 sider, er et samarbeid mellom Steve Jobs og forfatter og TIME-redaktør Walter Isaacson, som blant annet har biografert Albert Einstein. Den er basert på intervjuer gjort med applegründeren helt til det siste.

Ifølge Cappelen Damm vil den avsløre mange nye og ukjente sider ved Jobs' liv og virke. Den internasjonale lanseringen av boken regnes som en av de mest betydelige på lang tid.

Ufiltrert Jobs

– Dette er et bokprosjekt der Jobs forteller helt ufiltrert. Premisset han stilte for å delta er at boken ikke publiseres før hans død, sier Berntsen.

– Hvorfor stilte han et slikt premiss, tror du?

– Det er vanskelig for meg å spekulere i. Men, dette er en person som har hatt en veldig sterk og fremskutt offentlig posisjon. Apples pressekonferanser er legendariske, og Jobs kjenner ikke bare produktene til perfeksjon, han behersker også lanseringsmaskineriet til perfeksjon, sier Berntsen.

Steve Jobs har fremstått som en veldig privat person. Han har stort sett kun gitt intervjuer i forbindelse med at Apple lanserer nye produkter.

– Når han nå bestemte seg for å delta i dette prosjekte fullt og helt, viderefører han også denne private delen, ved ønsket om at innholdet ikke skulle offentliggjøres før etter hans død.

Folk vet at han ble adoptert bort som barn, og ifølge abc News møtte han aldri sin biologiske far. Man vet hvem han var gift med og at han har barn, men ikke mye mer.

Lanseringdato i endring

Forlaget får fremdeles noen korrigeringer og endringer, men boka var så godt som fullført da Jobs døde. Målgruppa for biografien er bred.

– Dette er biografien om en mann som har endret brukervanene våre teknologisk. Han har også en spesiell personlig historie, som gir en sterk og levende livsfortelling. Jeg tror både den som er interessert i skildringen av menneskeliv og den som er interessert i teknologi vil like denne boken.

– Når kan vi kjøpe den i Norge?

I går var den internasjonale lanseringsdatoen 21. november. I dag ble den flyttet til 24. oktober, for USA og Storbritannia. Vi arbeider det vi kan for å komme så tett på dette som mulig.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.