Hopp til innhold

Vil spille krigsspill foran Utenriksdepartementet

Multikunstneren Morten Traavik vil spille krigsspill på 7. juni-plassen i Oslo 1. mai, han skal bare en snartur til Dresden i Tyskland først, for å tre et kondom på en atomrakett.

Grensestolper utenfor UD

Prosjektet i Oslo heter BORDERLINES 3: KRIEGSPIEL og består av grensestolper fra den norsk-russiske, tidligere norsk-sovjetiske grensen i Sør-Varanger.

Foto: Montasje: Traavik.Info / Tor Jørund F.Pedersen

Vi kommer tilbake til raketten, den er en ny variant av et gammelt prosjekt og Morten Traavik har flere baller i luften.

Til akkompagnement av Kampen Janitsjar og artisten Moddi vil han spille en form for blindsjakk foran Norges utenriksdepartement 1. mai, for å minne om at nordmannen Frode Berg sitter fengslet i Moskva, mistenkt for spionasje.

Kunstverket består av avlagte stolper fra den norsk-russiske grensen.

– Det som er litt spesielt, er at den som har hjulpet oss med å skaffe de stolpene, heter Frode Berg, sier Traavik. Han er en venn og samarbeidspartner for kunstneren.

– En bonde på sjakkbrettet

Men «Kriegspiel»tar ikke stilling til skyldspørsmålet, sier Traavik. Det handler om grenser og forskjellige former for sjakkspill.

– Jeg synes det er verdt å kommentere det iskalde politiske klimaet på denne måten. Forholdet mellom Russland og Norge og Russland og Vesten, sier han.

Morten Traavik

Multikunstneren Morten Traavik

Foto: Jørund F. Pedersen

Traavik ble kjent med Frode Berg da han var grenseinspektør. Han var sentral da kunstneren og festivalarrangørene «Pikene på broen» ville overta noen grensestolper fra den norsk-russiske, tidligere norsk-sovjetiske grensen i Sør-Varanger.

Da disse skulle skiftes ut i 2011, fikk regissør Morten Traavik og «Pikene på Broen» overta de gamle stolpene.

De ble stilt ut under festivalen Barents Spetakel, som arrangeres av« Pikene på Broen».

Frode Berg, i fengselet i Moskva, har følt seg trøstet av prosjektene og har sendt melding via familien.

Til Pikene på Broen!

«Kjære Pikene og mine venner. Familien har fortalt meg om åpningsseremoni og utstilling til årets festival. Dette gjorde meg selvfølgelig rørt. Det gir meg også ekstra styrke til å kjempe videre. Det er godt å ha dere å tenke på i tunge stunder. Hils også til Morten T.

Hilsen Frode.»

Frode Berg

Sjakk matt

Krigsspillet, som kan sees på 7. juni- plassen fra 1.mai, er en variant av blindsjakk der spilleren kan se brettet og sine egne brikker, men ikke motstanderen og dennes brikker. En voldgiftsdommer eller «førerhund» forteller spillerne om spillets utvikling, for eksempel når det er sjakk matt.

– For meg er det ganske åpenbart at Frode i denne sammenhengen er en bonde i et større sjakkspill, som spillerne, i alle fall på vår side av sjakkbordet, så langt har ofret med ganske lett hjerte, og det synes jeg er vel verdt å problematisere, sier Traavik.

Installasjonen skal stå til 25 mai, med mulighet for forlengelse. Kunstneren håper at de ansatte i Utenriksdepartementet, og publikum ellers, skal sende en tanke til en fengslet landsmann i Russland når de passerer plassen.

UD kommenterer ikke

Pressetalskvinne i Utenriksdepartementet Guri Solberg, sier dette om prosjektet:

– Oslo Kommune har gitt Morten Traavik tillatelse til å sette opp kunstprosjektet på 7. juni plassen. Det er ikke naturlig at UD kommenterer dette. Hun sier at hun heller ikke har noen kommentar til kritikken fra Morten Traavik.

– Det er ikke første gang han kritiserer UD, sier hun.

Så var det raketten i Dresden.

 Fra pårullingen av Honest John, Forsvarsmuseet 2010

Fra pårullingen av Honest John, Forsvarsmuseet 2010. Det er en tilsvarende rakett som skal settes opp i Dresden.

Foto: Arne Flaaten / F-Forsvarets forum

– Pussig nok skal jeg åpne et annet kaldkrigsrelatert prosjekt i Dresden. Jeg skal tre et sju meter langt kondom på en atomrakett fra den kalde krigen. Det skal jeg gjøre på Tysklands svar på Forsvarsmuseet, der det åpner en stor utstilling om krig og kunst, som dette verket er en del av, sier Morten Traavik.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Dokumentaren om Mats «Ibelin» Steen tatt ut til Sundance

  Benjamin Rees kinodokumentar «Ibelin» er en av tre norske filmer som er tatt ut til hovedkonkurransen i Sundance-festivalen, melder Deadline onsdag kveld. Det skriver også Norsk filminstitutt i en pressemelding.

  Dokumentaren er basert på den norske gameren Mats Steen, som døde av muskelsykdom bare 25 år gammel. Da NRK fortalte historien om hans innholdsrike digitale liv i 2019, slo den alle trafikkrekorder på nrk.no og fikk både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Historien ble også oversatt og publisert hos BBC.

  Dokumentaren gjenskaper livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen, og er produsert av Medieoperatørene og Ingvil Giske.

  Sundance Film Festival er den største uavhengige filmfestivalen i USA, og feirer 40 år i januar. Det er andre gang filmskaper Benjamin Ree har en verdenspremiere under festivalen, sist i 2020 med «Kunstneren og tyven». Han tror Sundance vil være en perfekt arena for «Ibelin».

  - Vi er superstolte av å ha verdenspremiere på Sundance filmfestival. Vi har tatt en stor sjanse med denne filmen, siden vi gjenskaper et faktisk levd avatarliv med spillgrafikk, blandet med familievideoer og intervjuer. Det har aldri blitt gjort før på denne måten før, uttaler han.

  Samtidig er også Thea Hvistendahls spillefilm «Håndtering av udøde» og Silje Evensmo Jacobsens dokumentarfilm «Ukjent» tatt ut til festivalen.

  - Sundance er en av verdens viktigste filmfestivaler og en sentral inngang til det nordamerikanske markedet, så at vi har to dokumentarfilmer og en spillefilm i konkurranseprogrammene er bevis på det høye internasjonale nivået på norsk film, sier Kjersti Mo, direktør i NFI, i pressemeldingen.

 • Taylor Swift er kåret til årets person av magasinet Time

  Magasinet kårer årets person hvert år, og i år er superstjernen Swift vinneren av den gjeve prisen.

  I sin begrunnelse slår Time fast at 2023 har vært et mørkt år.

  – I en polarisert verden der mange tradisjonelt sterke krefter sliter, har Taylor Swift funnet en måte å krysse grenser og være en positiv inspirasjonskilde. Ingen annen person på denne jorda kan akkurat nå treffe så mange mennesker, skriver Time.

  34-åringen er på verdensturné og høstet inn rekordinntekter fra billettsalget i Nord-Amerika. Flere av hennes gamle låter har havnet på topplistene igjen etter at hun har gitt ut nyinnspillinger av dem.

  Swift var en av ni personer som var nominert. Blant de andre var Russlands president Vladimir Putin, KI-pioner Sam Altman, kong Charles og lekedukken Barbie.

  Fjorårets utmerkelse gikk til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.