Hopp til innhold

Vil spille krigsspill foran Utenriksdepartementet

Multikunstneren Morten Traavik vil spille krigsspill på 7. juni-plassen i Oslo 1. mai, han skal bare en snartur til Dresden i Tyskland først, for å tre et kondom på en atomrakett.

Grensestolper utenfor UD

Prosjektet i Oslo heter BORDERLINES 3: KRIEGSPIEL og består av grensestolper fra den norsk-russiske, tidligere norsk-sovjetiske grensen i Sør-Varanger.

Foto: Montasje: Traavik.Info / Tor Jørund F.Pedersen

Vi kommer tilbake til raketten, den er en ny variant av et gammelt prosjekt og Morten Traavik har flere baller i luften.

Til akkompagnement av Kampen Janitsjar og artisten Moddi vil han spille en form for blindsjakk foran Norges utenriksdepartement 1. mai, for å minne om at nordmannen Frode Berg sitter fengslet i Moskva, mistenkt for spionasje.

Kunstverket består av avlagte stolper fra den norsk-russiske grensen.

– Det som er litt spesielt, er at den som har hjulpet oss med å skaffe de stolpene, heter Frode Berg, sier Traavik. Han er en venn og samarbeidspartner for kunstneren.

– En bonde på sjakkbrettet

Men «Kriegspiel»tar ikke stilling til skyldspørsmålet, sier Traavik. Det handler om grenser og forskjellige former for sjakkspill.

– Jeg synes det er verdt å kommentere det iskalde politiske klimaet på denne måten. Forholdet mellom Russland og Norge og Russland og Vesten, sier han.

Morten Traavik

Multikunstneren Morten Traavik

Foto: Jørund F. Pedersen

Traavik ble kjent med Frode Berg da han var grenseinspektør. Han var sentral da kunstneren og festivalarrangørene «Pikene på broen» ville overta noen grensestolper fra den norsk-russiske, tidligere norsk-sovjetiske grensen i Sør-Varanger.

Da disse skulle skiftes ut i 2011, fikk regissør Morten Traavik og «Pikene på Broen» overta de gamle stolpene.

De ble stilt ut under festivalen Barents Spetakel, som arrangeres av« Pikene på Broen».

Frode Berg, i fengselet i Moskva, har følt seg trøstet av prosjektene og har sendt melding via familien.

Til Pikene på Broen!

«Kjære Pikene og mine venner. Familien har fortalt meg om åpningsseremoni og utstilling til årets festival. Dette gjorde meg selvfølgelig rørt. Det gir meg også ekstra styrke til å kjempe videre. Det er godt å ha dere å tenke på i tunge stunder. Hils også til Morten T.

Hilsen Frode.»

Frode Berg

Sjakk matt

Krigsspillet, som kan sees på 7. juni- plassen fra 1.mai, er en variant av blindsjakk der spilleren kan se brettet og sine egne brikker, men ikke motstanderen og dennes brikker. En voldgiftsdommer eller «førerhund» forteller spillerne om spillets utvikling, for eksempel når det er sjakk matt.

– For meg er det ganske åpenbart at Frode i denne sammenhengen er en bonde i et større sjakkspill, som spillerne, i alle fall på vår side av sjakkbordet, så langt har ofret med ganske lett hjerte, og det synes jeg er vel verdt å problematisere, sier Traavik.

Installasjonen skal stå til 25 mai, med mulighet for forlengelse. Kunstneren håper at de ansatte i Utenriksdepartementet, og publikum ellers, skal sende en tanke til en fengslet landsmann i Russland når de passerer plassen.

UD kommenterer ikke

Pressetalskvinne i Utenriksdepartementet Guri Solberg, sier dette om prosjektet:

– Oslo Kommune har gitt Morten Traavik tillatelse til å sette opp kunstprosjektet på 7. juni plassen. Det er ikke naturlig at UD kommenterer dette. Hun sier at hun heller ikke har noen kommentar til kritikken fra Morten Traavik.

– Det er ikke første gang han kritiserer UD, sier hun.

Så var det raketten i Dresden.

 Fra pårullingen av Honest John, Forsvarsmuseet 2010

Fra pårullingen av Honest John, Forsvarsmuseet 2010. Det er en tilsvarende rakett som skal settes opp i Dresden.

Foto: Arne Flaaten / F-Forsvarets forum

– Pussig nok skal jeg åpne et annet kaldkrigsrelatert prosjekt i Dresden. Jeg skal tre et sju meter langt kondom på en atomrakett fra den kalde krigen. Det skal jeg gjøre på Tysklands svar på Forsvarsmuseet, der det åpner en stor utstilling om krig og kunst, som dette verket er en del av, sier Morten Traavik.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.