Hopp til innhold

Frode Bergs egen grense settes opp i Kirkenes

Norske og russiske grensestolper kommer til å pryde Kirkenes til uka, når «Frodes grense» settes opp - tilegna Frode Berg som sitter fengsla i Moskva.

Frode Berg med norske og russiske grensestolper

Frode Berg med norske og russiske grensestolper i 2014 før de sendes til Bergen for å settes opp der.

Foto: Pikene på Broen/Barents Spektakel

Når kulturfestivalen Barents Spektakel starter onsdag neste uke, åpnes også «Frodes grense». Arrangøren kaller det «en flytende grenseinstallasjon», og den er basert på «Borderlines», en annen installasjon fra 2011.

Og den som gjorde «Borderlines» mulig var blant andre tidligere grenseinspektør Frode Berg.

Nå sitter han selv fengsla i Moskva på tredje måneden, sikta for spionasje mot Russland. Han er styremedlem i Pikene på Broen som arrangerer nettopp Barents Spektakel.

Sterkt savna

– Det er mange som savner Frode, ikke minst vi her på kontoret. Så dette blir en markering av hans fravær – men samtidig hans nærvær, sier kunstnerisk leder for Pikene på Broen, Luba Kuzovnikova.

Luba Kuzovnikova

Kunstnerisk leder for Pikene på Broen, Luba Kuzovnikova, sier at «Frodes grense» skal markere både hans fravær og tilstedeværelse.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

Alle på festivalkontoret har et nært forhold til ham. Han skulle egentlig være logistikksjef for årets festival. Slik ble det ikke.

Grensestolper til overs

Det er Barents Spektakel og kunstneren Morten Traavik, blant annet kjent for sitt arbeid i og med Nord-Korea, som står bak «Frodes grense».

Installasjonen består av norske og russiske grensestolper i ulike formasjoner, plassert ut på forskjellige steder i Kirkenes.

Grensestolper ved Terminal B i Kirkenes

To grensestolper står fast utenfor Pikene på Broens kontor i Kirkenes. Nå får de selskap av mange flere stolper.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

Morten Traavik fikk ideen til «Borderlines» allerede i 2010 da han var gjestekunstner hos Pikene på Broen i Kirkenes. I samtale med grensekommissæren fikk han høre om alle grensestolpene som skulle skiftes ut med nye. Men de gamle trestolpene skulle tas vare på.

Dermed så installasjonen med den flyttbare grensa dagens lys året etter. Og den ble flytta til mange forskjellige steder: Murmansk, Kirkenes, Bergen og Oslo. Overalt i åra etterpå sto det norske og russiske grensestolper på rekke og rad.

Hver stolpe har sin historie

Luba Kuzovnikova forteller at «Frodes grense» er en liten tvist på «Borderlines». Grensestolpene som nå settes opp igjen blir forsynt med hver sin lille plakett med hver sin historie fra livet på grensa.

– Så blir det andre stolper med Frodes nærvær på. Men på hvilken måte, vil jeg ikke fortelle. Det får alle vite neste onsdag, sier Kuzovnikova hemmelighetsfullt.

Isscene til Barents Spektakel 2018 i Kirkenes

En utendørsscene laga av 120 tonn is settes nå opp på torget i Kirkenes foran årets Barents Spektakel.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

Prega av spionsaken

Imens går forberedelsene både til Barents Spektakel og Kirkenes-konferansen, som også arrangeres til uka, inn i siste fase. Kirkenes-konferansen samler i år toppolitikere, forskere og næringslivsfolk fra hele Barentsregionen. Den kommer også til å stå i lys av spionanklagene mot Frode Berg.

– Men kanskje det skjer et mirakel, og han dukker opp neste uke, sier Luba Kuzovnikova.