Nord-Korea-kunstner politianmelder tenketank

Den kontroversielle kunstneren Morten Traavik mener tenketanken Civita ærekrenker ham i kritikken av hans Nord-Korea-prosjekter.

Morten Traavik

GÅR TIL ANMELDELSE: Kunstner Morten Traavik (midten med solbriller) er lei det han mener er ærekrenkelser fra tankesmia Civita. Her fra åpningen av Festspillene i Bergen 25. mai, da det var premiere på Traaviks stykke «Kardemommeyang» med deltakere fra Nord-Korea.

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / NTB scanpix

Kunstneren Morten Traavik har i flere år jobbet med kunstprosjekter i og kunstutveksling med Nord-Korea.

Blant annet har han gjennomført en 17. mai-feiring i hovedstaden Pyongyang, han har latt nordkoreanske musikere framføre «Take On Me» i Norge, og senest under Festspillene i Bergen hentet han et barnekor fra Nord-Korea over for å framføre et stykke basert på «Folk og røvere i Kardemomme by».

Den borgerlige og liberale tankesmia Civita har lenge vært kritisk til Traaviks prosjekter, og nå har kunstneren fått nok av det: Han politianmelder Civita for ærekrenkelser.

Traavik gjør i en kronikk publisert i Dagbladet i dag rede for sitt motiv bak anmeldelsen og kommer der med flere eksempler på det han mener er uakseptable beskyldninger fra Civita.

– Jeg mener at Civita over nesten to år veldig energisk har framsatt en rekke ufunderte beskyldninger mot min person og, i forlengelsen av det, alle de som er involvert i mine prosjekter. Disse beskyldningene er så grove og innenfor straffeparagrafen som omhandler ærekrenkelser, sier Traavik.

Den som rettsstridig ved ord eller handling krenker en annens æresfølelse eller som medvirker dertil, straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder.

Fra Straffelovens paragraf 246

Kunstneren vil levere politianmeldelsen så snart han er i Oslo i løpet av de nærmeste dagene.

– Skal ikke få farge mitt rykte

Civita-historiker Bård Larsen har blant annet i en kronikk på NRK Ytring kalt Traaviks arbeid «umoralsk og navlebeskuende».

I en kronikk i Aftenposten har Larsen også skrevet at Traaviks kunst heller burde vært finansiert av nordkoreanske myndigheter i stedet for norske.

Traavik har til sammen fått 3,1 millioner kroner i støtte fra Norsk Kulturråd til sine prosjekter.

– Jeg mener ikke at Civita skal knebles, men de har et ansvar for å underbygge det de sier. Og ingenting av det de beskylder meg for vil holde vann i en rettssal. Det skal da ikke få farge mitt og min families rykte i offentligheten, sier Traavik.

– Hva håper du å få ut av en anmeldelse?

– Jeg håper å få anskueliggjort at jeg ikke har noe å skjule. Vi skal ha takhøyde i den norske debatten, og jeg må være forberedt på kritikk, men dette handler om tonen og virkemidlene i Civitas framgangsmåte. Jeg mener også det er skjerpende omstendigheter at Civita er en mektig politisk organisasjon og jeg er en enkeltperson.

Vil ennå ikke kommentere

Civita ønsker ikke å kommentere anmeldelsen på nåværende tidspunkt.

– Dette tikket inn for et par timer siden, så det er ikke så mye å si ennå. Nå må vi bare studere ordlyden i anmeldelsen og se hva det er han eventuelt mener er ærekrenkende, sier Civita-historiker Bård Larsen.

– Vi har ytringsfrihet i Norge, og det er ikke lenge siden Traavik inviterte oss til dialog og var støtt over at vi ikke ville det. Nå går han til politianmeldelse, og det må vi bare ta til etterretning, legger han til.

LES OGSÅ:

17. september 2012 møttes Bård Larsen og Morten Traavik i Dagsnytt atten-studio til debatt:

Historiker Bård Larsen, Civita

Se Civita-historiker Bård Larsen i debatt med kunstner Morten Traavik.

Morten Traavik

I NORD-KOREA: Kunstner Morten Traavik har besøkt Nord-Korea flere ganger. Her i hovedstaden Pyongyang.

Foto: Morten Traavik / Privat

Kulturstrøm

  • Nasjonalarkiv retusjerte bilder

    USAs nasjonalarkiv tar selvkritikk etter at det retusjerte bilder fra den store kvinnemarsjen i 2017 til en utstilling. Bilder av plakater med kritikk av president Donald Trump ble retusjert. Utstillingen er nå trukket tilbake, melder Reuters.

  • Melodi Grand Prix: Delfinale 2

    Konfettikanonene er ladet for årets største musikkfest, Melodi Grand Prix. I år feirer MGP 60 år, og det gjøres ved å tilegne en delfinale til hver landsdel. I andre delfinale er det artister fra Øst-Norge som skal i ilden. I tillegg blir det opptreden fra forhåndskvalifisert finaleartist Didrik og Emil/Akuvi/Ulrikke/Tone Damli. MGP byr på ny musikk, deilige nostalgiske øyeblikk, og noen overraskelser. Programmet ledes av Ingrid Gjessing Linhave, Ronny Brede Aase og Kåre Magnus Bergh.