Hopp til innhold

Vil skape en TV-serie for hele Norge

Tre skuespillere deler på å spille Jonas Wergeland i NRK Dramas storsatsning «Erobreren». – Du vet du er gammel når yngre skuespillere må spille din rolle, sier Kåre Conradi.

Jonas Wergeland / Kåre Conradi

«Erobreren» begynner med en scene hvor Margrete Wergeland (Ellen Dorrit Petersen) ligger død på gulvet. Jonas Wergeland (Kåre Conradi) står like ved.

Foto: NRK

Jonas Wergeland kapret hele Fjernsyns-Norge med serien «Å tenke stort». Kåre Conradi og Ellen Dorrit Petersen håper å gjøre det samme med «Erobreren».

– Alle som har vokst opp fra 1960- til 1990-tallet kommer til å kjenne seg igjen i serien, sier Kåre Conradi.

Han spiller hovedrollen Jonas Wergeland i «Erobreren», en av NRK Dramas dyreste og største produksjoner noensinne.

Frem til 25. mars kan du følge Jonas Wergeland på en reise fra hans oppvekst i en drabantby til han blir Norges fremste fjernsynskjendis.

Begynner med døden

Erobreren

Jonas (Kåre Conradi) står på toppen av sin karriere når tragedien rammer. Han blir arrestert og siktet for drap på sin kone og store kjærlighet Margrete. Merete Rilvaag i bakgrunnen (statist).

Foto: Harald Paalgard / NRK

På veien til berømmelse får Jonas følge med Margrete, for anledningen spilt av Ellen Dorrit Petersen.

I seriens åpningsscene ser vi Margrete liggende død på bakken. Petersen innrømmer at forholdet mellom Margrete og Jonas til tider var utfordrende.

– Margrete tror på den opphøyede, genuine hverdagskjærligheten. Hennes problem er at hun føler det som at kjærligheten faller i verdi dersom hun må uttrykke sine behov. Og siden Jonas ikke er tankeleser, oppstår det uutalte avstander i ekteskapet.

– De elsker hverandre, men det går ikke så bra allikevel, sier hun.

Ifølge Conradi var rollene så intense at noen følelser satt igjen etter att kameraene var slått av.

– Jeg ble dratt med på settet til «Inn i mørket» en dag vi hadde pause fra innspillingen av «Erobreren». Der spilte Ellen sammen med Thorbjørn Harr og jeg fikk skikkelig lyst til å gi Torbjørn en kilevink, før jeg innså at jeg ikke var Jonas og Ellen ikke var Margrete.

Kåre Conradi og Ellen Dorrit Petersen
Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

– Du vet du er gammel ...

Tre skuespillere deler på å spille Jonas siden serien spenner over tre tiår. Johan Felix Tschudi og Jakob Oftebro spiller hovedrollens barne- og ungdomsår.

Jakob Oftebro

Jakob Oftebro spiller en yngre utgave av Jonas Wergeland.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen, NRK.no

– Du vet du er gammel når yngre skuespillere må spille din rolle, sier Conradi om hvordan det er å dele rollen med flere.

Både hos rollene og skuespillerne er aldersspennet stort, men Conradi lover at det ikke blir noe problem å kjenne igjen Jonas i alle episodene.

– Historien er den samme selv om hver rolle spilles av tre forskjellige skuespillere. Og historien er så god at man kjenner igjen både Jonas og Margrete i alle tre delene, sier han.

Misunnelig på de yngre

Norge går gjennom store forandringer i de tre tiårene serien spenner over. Endringene i landet gjenspeiles i endringer i kostymene, noe hverken Conradi eller Petersen er spesielt imponert over.

– Jeg var egentlig litt misunnelig på dem som fikk spille roller på 60- og 70- tallet, for de hadde så mye stiligere klær enn oss, sier Petersen. Vi hadde helt glemt hvor stygge ting var på 80-tallet, så jeg tror alle fikk et lite sjokk da vi kom på settet og så hvordan ting så ut.

– Dobbeltspente dresser med skulderputer så ikke spesielt bra ut på slutten av 1980-tallet og gjør det i hvert fall ikke i dag, skyter Conradi inn. Han var konfirmant på 80-tallet og innrømmer at han ikke savner konfirmasjonsdressen.

Hele 1.200 statister og 80 skuespillere har blitt utstyrt med tidsriktige kostymer og rekvisitter, noe som har vært en enorm utfordring for de kostymeansvarlige.

– Alt sitter som et skudd

Kommode, Erobreren

En rekke rektivisitter bringer oss tilbake til for lengst svunne tider.

Foto: NRK

Innspillingen startet i i november 2010 og Conradi tilbrakte rundt 80 dager på settet. En del scener ble tatt opp i det som var familien Wergelands hjem, en villa som gikk under navnet «Villa Wergeland»

– Det var veldig rart å ankomme «Villa Wergeland» da vi var der første gang. Da visste vi at innspillingen skulle starte på ordentlig, og jeg gikk ut av drosjen med en god følelse av ærefrykt.

I alt ble det filmet i 151 dager fra start til slutt. Dette maratonløpet av en innspilling har bidratt til at serien kan trekke mange seere på søndagskveldene fremover, mener Conradi.

– Jeg kjente meg veldig godt igjen i både innholdet og det estetisk i serien. Rekvisittene sitter som et skudd, og det gjør fortellingen også, sier Conradi.

– Det må jo være drømmen å spille noe som man kjenner seg så godt igjen i, legger han til.

En serie for hele Norge

Hverken Conradi eller Petersen hadde sett noe mer enn småbiter av serien før søndagens premiere. Begge sier nemlig at de ikke liker å se produktet før det er ferdig.

– Jeg liker ikke å se ting etter at jeg har filmet det. Fortellingen finnes i hodet mitt fra kameraene slås av til det hele skal vises. Det holder for meg, forteller Conradi.

– Men jeg kommer helt klart til å følge med på serien slik at jeg får med meg hele livet til Margrete, sier Petersen.

De neste fem ukene skal hun følge med på NRK, og hun tror at mange andre kommer til å følge hennes eksempel.

– Jonas skaper en serie på fjernsynet som blir hele Norges serie, og det håper jeg at vi også kan klare.

Hva synes du om den første episoden av «Erobreren»?

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters