God kjemi på settet

– Jeg er glad for at det er Gitte jeg spiller mot, sier Jakob Oftebro, som har en av hovedrollene i NRKs nye storsatsning, «Erobreren».

– Dere må drikke masse champagne. Sørg for at han drikker, Anne.

Innspillingen av NRKs nye dramasatsning, «Erobreren», er i full gang.

Serien er basert på Jan Kjærstads bøker om livet til Norges største TV-personlighet, Jonas Wergeland. Han vokser opp som en alminnelig gutt på Grorud i Oslo, men får tidlig et behov for å skille seg ut.

Sist vi fikk være med på opptak, sto regnmaskinene på full guffe og hovedrolleinnehaver Jakob Oftebro tente stadig flere sigaretter.

Torsdag kveld ble scenene spilt inn i fasjonable Aschehoug villa, som de fleste kanskje kjenner igjen fra bokforlagets årlige hagefest.

– Vi er veldig glade og takknemlige for at vi får lov til å filme her. Det er et fantastisk flott hus, sier regissør Eva Isaksen til NRK.no.

Østkantgutten Jonas Wergeland er invitert på fest i øvre Holmenkollen, til rikmannsjenta Anne, som han har et godt øye til. Her drikker de champagne, og ikke øl, som Jonas har med.

Å balansere ro og stress

– Ser dere posisjonene, folkens? Dette ble for langt, sier regissør Eva Isaksen.

Dermed tar de det om igjen. Og igjen. Å spille inn en dramaserie som dette tar tid. Lang tid.

– Nå prøver vi å beholde den indre roen, samtidig som det kan være lett å bli stressa. Det er tusen detaljer å huske på, og spesielle uttrykk som skal med, sier regissør Eva Isaksen til NRK.no.

– Ta for eksempel hvordan man snakket til hverandre på den tiden. Foreldrene hadde hadde kanskje litt mer autoritære trekk på 1970-tallet, tror Isaksen.

Revansj

Jakob Oftebro spiller én av tre utgaver av Jonas Wergeland, og lever seg inn i Wergelands ungdomstid.

De andre rollene fylles av Johan Tschudi, som spiller Jonas som ung, og Kåre Conradi, som spiller den voksne Jonas Wergeland.

Det er i ungdomstiden Jonas Wergeland blir kjent med rikmannsjenta Anne Begrieffenfeldt, spilt av Gitte Witt.

De to unge skuespillerne har kjent hverandre i sju-åtte år, og har ingen vanskeligheter med å spille forelsket.

– Vi øvde til opptaksprøve på Teaterhøgskolen sammen. Jakob kom inn, og jeg kom ikke inn. Men nå tar jeg revansj, sier Witt og ler.

Senest denne uken har hun vært på opptak til den neste Varg Veum-filmen, som også er skuespiller Trond Espen Seims debut som regissør.

– Og så har jeg vært i Thailand og spilt inn en internasjonal film som heter «The Impossible», hvor jeg har en liten rolle.

Rollelista i Thailand inneholdt også kjente Hollywood-navn som Naomi Watts og Ewan McGregor.

God kjemi

– Hun er veldig flink. Jeg er glad for at det er Gitte jeg spiller mot, sier Oftebro.

– Og jeg er glad i Jakob, så det er for eksempel ikke vanskelig å gi ham en klem. Jeg er trygg på ham, forteller Witt.

Begge skryter av de andre på settet.

– Vi får mer tid her enn andre produksjoner jeg har vært med på. Det gjør oss veldig trygge i det vi gjør, forteller Jakob Oftebro, som begynner å få en del erfaring som skuespiller, blant annet fra TV 2-serien «Hvaler», og filmer som «Max Manus» og «Bare Bea».

Han forteller om et godt samarbeid med regissør Eva Isaksen.

– Vi har en åpen dialog, hvor det er lov å komme med innspill, forteller den unge skuespilleren, som har øvd på å lære seg å spille piano til rollen.

– Jonas spiller piano, og han er jævlig god på det. Det er vanskelig, men jeg har lært meg den ene sangen han skal spille. Det stresser meg mer enn alt det andre vi gjør, forteller Jakob Oftebro.

«Erobreren» kommer på NRK1 i 2012.

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseum har blitt godkjent

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy er godkjent av Plan og bygningsetaten.

  Det skriver Avisa Oslo.

  Statsbygg får tillatelse til å begynne oppføring av nytt museumsbygg og tilbygg til det eksisterende Vikingtidsmuseet på Bygdøy – som også skal rehabiliteres.

  Museet blir etter planen ferdigstilt i 2025/26.

  Det nye vikingskipmuseet
  Foto: Aart Architects / Statsbygg
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK