Hopp til innhold

«Erobreren» kostet 52 millioner

Aftenposten påstår at NRK har brukt rundt 100 millioner kroner på «Erobreren». Det reelle tallet er på 52,3 millioner kroner, forteller NRK Drama torsdag ettermiddag.

Erobreren

Jakob Oftebro spiller den unge utgaven av Jonas Wergeland i 'Erobreren'.

Foto: NRK

Flere av landets aviser har vurdert kostnadsrammene for «Erobreren». Dagbladet har beregnet utgiftene til 75 og 90 millioner kroner, mens Aftenposten mener kostnadene har vært så høye som 100 millioner kroner.

Nå lanserer NRK de reelle tallene på serien, og de er på omtrent halvparten av hva Aftenposten har påstått.

Nett-TV: «Erobreren»

Les også: Nesten 700 000 så «Erobreren»

Gjør et unntak

NRK sier i en pressemelding at de velger å gjøre et unntak fra policyen om å ikke kommentere produksjonskostnader.

– NRK er underlagt offentlighetsloven, men kan blant annet av konkurransemessige årsaker unnta informasjon om kostnader for enkeltproduksjoner, sier kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK.

– I denne saken har det blitt lansert tall som er helt feil, og vi gjør derfor et unntak i denne saken og går ut med produksjonskostnadene.

Les også: – Det mest utfordrende jeg har gjort

Les også: Erobrerens usynlige hjelpere

Tviler på NRKs beregninger

Vidar Kvalshaug i Aftenposten har vært en av flere kritikere som har bedt NRK legge totalregnskapet på bordet. Men han blir ikke mer overbevist når han får høre tallene som ble fremlagt i dag.

Vidar Kvalshaug

Vidar Kvalshaug i Aftenposten tar NRKs tall med en klype salt.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

– Dette tror jeg ikke noe på, så her har NRK brukt en kreativ kalkulator, sier Kvalshaug til NRK.no

– «Halvbroren» har en prislapp på 68 millioner, så jeg kan ikke forstå at «Erobreren», med flere opptaksdager og mer omfattende produksjon, kan være 16 millioner billigere. At «Erobreren» har 60 ekstra opptaksdager, betyr en ekstrakostnad på 25-30 millioner kroner sammenlignet med «Halvbroren».

Kvalshaug mener det er flere ting som tyder på at serien er mye mer kostbar enn hva NRK vil gi inntrykk av, og han sender en utfordring til serieskaperne på Marienlyst.

– Jeg vil utfordre NRK til å sende over alt underlagsmateriale på kostnader forbundet med denne serien. «Erobreren» har vært planlagt i over 12 år, så det er for eksempel interessant om det er beregnet lønn for hele denne perioden, eller bare i innspillingstiden, sier Kvalshaug.

– Satser tungt på drama

«Erobreren» er en av NRKs største satsinger noensinne, og det var store forventninger knyttet til serien. Til tross for negativ kritikk, sier NRKs kommunikasjonssjef at NRK vil fortsette med å lage store dramaserier.

– NRK har de senere årene økt sin totale dramasatsning. Det gjelder både egne produksjoner og kjøp fra eksterne produsenter. De aller fleste seriene har blitt godt mottatt både av kritikere og publikum. «Himmelblå», «Berlinerpoplene» og «Lilyhammer» har nærmest blitt legendariske, mener Hansen.

– Alt dette er vi stolte av, og vi vil fortsette å satse tungt på norsk drama.

Les også: – Siklet på «Erobreren» i mange år

NRK sier at kostnaden forbundet med «Erobreren» ikke er et oppsiktsvekkende høyt tall, men serien er likevel blant de dyreste dramasatsningene i NRKs historie. Produksjonen endte med totale kostnader som ble 3,6 millioner kroner høyere enn opprinnelig kalkyle fra 2009.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)