Hopp til innhold

Varg og varulv – slik er ulven i litteraturen

For deg som vil komme nærmere ulven, trygt fra sofakroken, anbefaler vi åtte bøker som går tett på et av verdens mest myteomspunne dyr.

To måneder gamle arktiske ulveunger.

DISSE ER IKKE SÅ SKUMLE: To måneder gamle arktiske ulveunger.

Foto: Laurent Gillieron / AP

Kampen om ulven er en av våre tøffeste verdidebatter på 2010-tallet. Motstandere og tilhengere av ulv står steilt mot hverandre.

Og hvordan fremstår ulven i litteraturen? Jo, jammen meg er det ikke like tvisynt der: Fra fortellinger som prøver å forstå ulvens særegne vesen til de som nærer opp under myten om den blodtørstige vargen.

Her er noen av de beste:

1. «Ulvehunden» (1906)

  • Forfatter: Jack London
Ulvehunden
Foto: Cappelen Damm

Romanen følger ulvehunden Hvittann, til tider sett gjennom dyrets perspektiv. Som en blanding mellom ulv og hund hører ikke Hvittann helt hjemme noe sted, og blir mishandlet både av dyr og mennesker. «Whitefang», som den heter på engelsk, er én av Londons aller mest kjente og leste bøker, utgitt på 89 språk og filmatisert.

Jack London er ikke sentimental på dyrets vegne, men viser hvor voldelige både dyr og mennesker kan være. Boken leses også som en allegori over menneskets vei fra natur til sivilisasjon.

2. «Rein og varg. Fortellinger» (1986)

  • Forfatter: Mikkjel Fønhus
«Rein og varg» av Mikkjel Fønhus

I tittelfortellingen kommer en ulveflokk på sporet av en reinflokk i fjellet. En av ulvene nærmer seg en stor hannbukk med stor fart, da begge faller ned i en bresprekk. Fullstendig isolert i en vakker verden av is, stirrer vargen og reinen på hverandre, begge med frykt i blikket. Her nede i den hvite stillheten er rovdyr og bytte nå likestilt overfor dødens tann.

Over fem boksider tegner Norges beste naturforfatter opp et drama som kan måle seg med mang en lang roman i intensitet og dybde.

3. «Stalpi» (2018)

  • Forfatter: Stefan Spjut
«Stalpi» av Stefan Spjut
Foto: Siss Vik / NRK

En uvanlig stor hannulv er observert i Norbotten i Sverige, og nå skal den bedøves og flyttes sørover. Veterinæren som undersøker den stusser over flere ting ved det merkverdige dyret. Transporten går fryktelig galt, og ulven unnslipper, denne gang oppreist på to bein. Hva slags skapning er det egentlig vi står overfor?

Stalpi er et samisk ordet for ulv, og boka er en fortsettelse av romanen «Stallo» fra 2014, som NRKs anmelder Leif Ekle ble svært begeistret for.

Spjut bruker elementer fra samisk overtro og folketro og knar dem inn i en realistisk spenningsroman som ber leseren tro på at troll og skrømt faktisk finnes i de nordiske skogene.

4. «Varulven» (2004)

  • Forfatter: Fred Vargas
«Varulven» av Fred Vargas
Foto: Siss Vik / NRK

En flokk italienske ulver har vandret over den franske grensa, og stadig nye sauebønder finner søyene sine skamferte. Bittene tyder på et enormt beist ingen har sett maken til. Så blir en kvinne funnet revet i stykker i fjøset sitt. Ryktet går. For einstøingen Massart oppe i fjellhytta si er hårløs. Og alle vet at hårløse mennesker har ulvepels på innsiden.

Jakten på morderen er i gang gjennom det storslåtte alpelandskapet. Men hvem jakter de egentlig på? En ulv, en mann eller en blanding? «Varulven» er franske Fred Vargas andre krimbok med den uortodokse politietterforskeren Adamsberg.

5. Donald Duck & Co (Første gang på norsk i 1950)

  • Forfatter: Walt Disney
Lilleulv
Foto: Egmont

Disney er splittet i synet på ulven. Storeulv er en klassisk bad-guy: hensynsløs, løgnaktig og besatt av å drepe og spise de tre små grisene. Lilleulv derimot, er snill og bestevenn med de samme grisungene.

Selv om Storeulv ofte er skuffet over sønnens mangel på blodtørst, er han en god far for Lilleulv, og lar tidvis hensynet til sønnen går foran begjæret etter svinekjøtt.

6. «The Bloody Chamber» (1979)

  • Forfatter: Angela Carter
«The Bloody Chamber» av Angela Carter
Foto: Siss Vik / NRK

I denne moderne klassikeren har britiske Angela Carter nyskrevet kjente eventyr som noveller, med gotisk og feministisk vri. Her er det minst 16-års grense, når Carter løfter fram sex og volden som murrer under overflaten på eventyr vi ellers forteller til barn.

Fortellingen om Rødhette og ulven står sentralt: Hele tre noveller er inspirert av dette europeiske folkeeventyret. Rødhette er ingen uskyldig liten pike hos Carter, men går løs på (var) ulven med kniv i den ene novellen og seksuelt begjær i den andre.

(Ikke oversatt til norsk.)

7. «Hundetanker»

  • Forfatter: Tyra Teodora Tronstad
«Hundetanker» av Tyra Teodora Tronstad
Foto: Aschehoug

Barnebok som går rett i inn i den norske ulvekonflikten. 13 år gamle Vera flytter ut av byen med sin far, som skal skrive fagbok om ulven. Men det blir ikke mye fred å få, for ulven har nettopp drept noen sauer i bygda, og stemningen i Rullestadjordet er amper. Vera finner en mystisk grønn strikkelue, som hjelper henne å høre hundens tanker når hun tar den på. Og ved hjelp av den finner hun en løsning på ulveproblemet.

Forfatteren er selv vokst opp i Koppang i Østerdalen og kjenner rovdyrkonflikten fra begge sider, som hun forteller til NRK Hedmark og Oppland.

8. «Ulv» (2017)

  • Forfatter: Petra Ahne
Ulv
Foto: Press forlag

Hvor mye natur tåler vi moderne mennesker? Temaet er en rød tråd gjennom disse seks tekstene om ulven. Petra Ahne tar på seg forskerbrillene og ser på ulven fra forskjellige ståsteder, med undring og humor. Hun er vitenskapelig, og trenger gjennom fordommene mot dette rovdyret som utfordrer friheten til mennesket så voldsomt. Her dyneløftes det i overtro og urkraft, myter og eventyr.

Forfatteren gir oss fakta, lesetips og portretter av elleve ulvetyper. Det er stor forskjell på, Canis lupus lycaon, den svarte østlige tømmerulven, og Canis lupus arctos, den hvite arktiske ulven. For hva vet vi egentlig om ulven?

Illustrasjonene som er fra 1400-tallet og gjennom århundrene er en historie for seg selv i denne lille boken på 139 sider.

Ps. Tenker du at vi har glemt bøker som Hesses «Steppeulven», Sandemoses «Varulven», og Staalesens Varg Veum-bøker? De er ulvebøker kun i navnet, men ikke i gavnet.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.