Hopp til innhold

Barnebok om rovdyrfrykt

Forfatter Tyra Teodora Tronstad mener rovdyrfrykt er et viktig tema, men sier barneboka ikke er et partsinnlegg i rovdyrkonflikten.

Forfatter Tyra T. Tronstad
Foto: Aschehoug forlag

Rovdyrfrykten er stor mange steder, men det er skrevet få skjønnlitterære barnebøker om temaet.

- Det er litt rart, men det er ikke det. Konflikten er interessant og jeg hadde bare lyst til å gi inn i dette her, sier forfatter Tyra Tedora Tronstad.

Oppvekst i ulvebygd

"Hundetanker" er ei barnebok om rovdyrfrykt. Forfatteren har sjøl vokst opp på Koppang i Østerdalen. Hun bor nå i Oslo og kjenner godt rovdyrkonflikten fra begge sider.

– Jeg har vokst opp i det der. Jeg hadde sjøl en far som var naturverner, og der jeg vokste opp var det et sauefjøs rett ved, så fikk jeg lov til å være med på lamming om våren, og har sterke opplevelser fra sauefjøset, sier hun.

Boka handler om ei 13 år gammel jente som flytter med faren sin fra byen til et bitte lite sted, der han skal skrive ei fagbok om hvorfor vi er så redde for ulv.

– Så det handler om å komme midt oppe i den konflikten og være en ung person som står midt oppe i den. Universet jeg har skrevet om er en bygd med en konflikt som deler bygda i to.

Ulv felt i Lesja

Lovlig felt ulv

Foto: Esben Bø / SNO

Ulovlig jakt

I bygda har ulven drept flere sauer og naboen har dannet et ulovlig jaktlag for å ta livet av den. Boka berører dilemmaet med å ha ulv tett inn på seg i et bygdesamfunn med husdyrhold.

– Hovedpersonen prøver å klare seg blant disse folka som har så sterke meninger, sier Tronstad.

Boka velkommen

Boka ønskes velkommen av både rovdyrtilhengere og -motstandere, og begge leire håper boka bereder grunn for deres syn.

Daglig leder Åsmund Ystad i Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk har ikke lest boka, men sier det både riktig og viktig at rovdyrfrykt er tema også i ei skjønnlitterær barnebok.

– Det synes jeg er helt naturlig, for det er et tema som berører mange og opptar mange. På vernesida har de ikke villet ta det her på alvor, og det at det blir gjenstand for litteratur er både bra og naturlig. For dette handler om folks følelser og hverdag, og ikke minst folk som føler at de ikke blir tatt på alvor, sier Ystad.

50 sauekadavre drept av ulv

Sau drept av ulv

Foto: Jan Egil Løbakk / NRK

Også Fellesaksjonen for ulv tror bøker som tar opp rovdyrfrykt vil fremme deres sak . Styreleder Ener Borg applauderer at forfattere tar fatt i rovdyrkonflikten.

Ikke et partsinnlegg

– Nesten uansett hva som kommer fram i media så vil det styrke vår sak. Jeg synes det er veldig bra at det blir skrevet om rovdyrfrykt, sier han.

Forfatteren har ikke ønsket å skrive en debattbok for eller mot rovdyr, men vil formidle en konflikt fra barnas ståsted.

– Jeg er ikke opptatt av å skrive noe som tilfredsstiller noe behov som samfunnet, eller gi organisasjoner eller voksne det de vil ha.

Kristin Evensen Gangås ved Høgskolen i Hedmark tar doktorgrad om rovviltkonflikten og folks holdninger til rovdyr. Hun mener det er viktig med bøker om rovdyrfrykt.

– Jeg synes det er veldig greit at det skrives om slike ting. Det med frykt i områdene der det etableres rovdyr er reelt. Det kan være frykt i forhold til unger som skal til skolen gjennom skogen og sånn. Det er veldig fint at vi kan få i gang slike diskusjoner.

Selv vil ikke forfatter Tyra Teodora Tronstad røpe hvilken side hun står på i rovdyrkonflikten.

– Det har ikke vært i mine tanker. Jeg har ikke tatt stilling til ulvesaken i denne boka her, men jeg har latt ulvesaken være viktig.