Hopp til innhold

Stor internasjonal forfatterhøst

Denne høsten flommer det over med bøker fra store og kjente forfattere. Mange av dem har heller ikke gitt ut bøker på flere år.

Internasjonalt bokslipp høsten 2012

Noen av de bøkene av de kjente internasjonale forfatterne finnes også på norsk denne bokhøsten – for eksempel J. K Rowlings bok «Den tomme stolen».

Foto: NRK

Back to Blood

Tom Wolfes 'Back to Blood' foregår i Miami, Florida.

Høsten er hovedsesongen for nye bøker. Men denne høsten skiller seg ut, med en rekke store internasjonale forfatteres bokslipp.

Både forfattere som Tom Wolfe, Ian McEwan, og Harry Potter-forfatter J. K. Rowling står for noen de internasjonale bokslippene som det er knyttet mest forventning til.

Tidenes høst-slipp

Flere av dem som gir ut bøker nå, har heller ikke gitt ut bok på flere år. For eksempel har ikke Tom Wolfe gitt ut roman siden «I am Charlotte» i 2009.

Den Pulitzer-prisvinnende forfatteren Junot Diaz, har ikke gitt ut noen bok siden «The Brief Wondrous Life of Oscar Wao», eller «Oscar Waos korte, makeløse liv» for fem år siden – i 2007.

– Det er noen virkelige giganter som kommer. Det er vanskelig å omtale alle, sier Ron Charles, som er prisvinnende litteraturkritiker i The Washington Post til Michele Filgate om bokhøsten i New York Times .

Sweet Tooth

Sweet Tooth av Ian McEwan, utkommer 13. november.

Ian McEwans bok «Sweet Tooth» er dessuten hans første bok med en kvinnelig protagonist, eller hovedrolle, siden lillesøsteren Briony Tallis i «Atonement» fra 2001.

Det er uvanlig å gi ut bøker når det er presidentvalg. Likevel slippes det usedvanlig mange bøker i måneden før valget, den 6. november.

– Hver gang det er valg-år har forleggerne en tendens til å spare de store boksleppene til våren i stedet for høsten. Men det spesielle i år er at de til tross for dette kommer med flere topp-forfattere, sier Michele Filgate, som jobber med bok-eventer på Community Bookstore i Brooklyn i New York.

– Når media blir fullt opptatt av å dekke presidentvalget, kommer mange bøker til å forsvinne fra medias søkelys, sier Filgate.

På norsk

Andre mye omtalte bøker som preger bokhøsten internasjonalt, og som allerede har kommet ut på norsk, er den internasjonale suksesforfatteren E. L. James`«Fifty Shades»-trilogien om Anastasia Steel og Christian Grey. Dette er hennes litterære debut. Bøkene gikk rett inn på førsteplass på New York Times’ bestselgerliste og har skapt internasjonal furore.

For to uker siden ble Salman Rushdies bok «Joseph Anton» gitt ut. Her forteller han om hvordan det har vært å leve med drapstrusler i nesten ti år, på grunn av romanen ”«Sataniske vers»” fra 1988.

J. K. Rowlings første roman for voksne – «The Casual Vacancy», som ble lansert i september, kommer på norsk i november med tittelen «Den tomme stolen».

Sutton

Noen internasjonale forfatter-slipp det er store forventninger til i høst:

 • Tom Wolfe «Back to Blood»
 • Ian McEwan «Sweet Tooth»
 • Michael Chabon «Telegraph Avenue»
 • J. K. Rowling «The Casual Vacancy» (utgis på norsk)
 • Junot Diaz «This Is How You Lose Her»
 • Zadie Smith «NW: A Novel»
 • Mark Helprin «In Sunlight and in Shadow»
 • Dennis Lehane «The Cutting Season»
 • J. R. Moehringer «Sutton»
 • Neil Young «Waging Heavy Peace» (utgis på norsk)
 • Pete Townshend «Who I am» (utgis på norsk)

Kulturstrøm

 • «Motståndaren» blir svensk Oscar-kandidat

  Filmen om en bekymret, iransk bryter er Sveriges Oscar-kandidat.

  – Det er litt uvirkelig, sier regissør av «Motståndaren», Milad Alami til TT om at den svenske Oscar-komiteen valgte hans film foran blant annet Lukas Moodysons «Tilsammans 99».

  Allerede er hans film valgt ut som svensk kandidat til Nordisk råds filmpris, som deles ut i oktober.