Hopp til innhold

New York Times slakter J.K Rowling

«Harry Potter»-forfatterens nye voksenbok imponerte ikke USAs tredje største avis. Men på hjemmebane får hun støtte.

JK Rowling slaktet i storavis

J. K. Rowling er suverent mest kjent som forfatteren bak Harry Potter-bøkene, som har vært blant verdens mest solgte det siste tiåret. Nå har hun debutert som voksenforfatter, og er blitt slaktet i en av de ledende amerikanske avisene for bokanmeldelser.

Foto: Faksimile Nytimes.com/BBC Eurovision News

Det har på forhånd vært knyttet stor spenning til J.K. Rowling debut som voksenforfatter. Boka «The Casual Vacancy», eller den tomme stolen, som boka blir hetende på norsk, er forhåndssolgt i én million eksemplarer i Storbritannia, to i USA.

Boka inneholder både dop og sex i rikelige porsjoner, samt et spekter av annet voksenproblematikk. Den lanseres i dag, og bokanmeldelsene er allerede begynt å spres på nettet.

LES OGSÅ: Sex og dop i Rowlings voksen-debut
LES OGSÅ: J.K. Rowling vurderer å skrive mer Harry Potter

– Deprimerende klisjéfylt

Book Review The Casual Vacancy

J. K. Rowlings voksenbokdebut, «The Casual Vacancy».

Foto: Ap

Ikke alle har latt seg overbevise, og blant de hardeste kritikerne er storavisa The New York Times. De gir full slakt, og ber forfatteren om ikke å skrive oppfølgere.

«Det er lett å forstå hvor Rowling vil prøve noe helt annet etter halvannet tiår med Harry Potters fantasiverden. Det krever stor selvtillit å prøve å møte forventingene fra en hel verden etter den suksessen. Dessverre er den verden Rowling beskriver så banal, så deprimerende klisjéfylt at boka ikke bare er skuffende, men også kjedelig», skriver anmelder Michiko Kakutani i New York Times.

Anmelderen ender opp med «det motsatte av hva hun følte etter å ha lest Harry Potter», og ber innstendig om at Rowling ikke lar seg friste til å skrive oppfølgere, men går over til noe mer medrivende og ektefølt i neste omgang.

Magasinet The New Yorker er heller ikke generøse med adjektivene. Anmelder Ian Parker mener Rowling beskrivelser av klasseskiller er om lag like utførlige som Caddyshack (amerikansk golfkomedie fra 80-tallet, journ. anm.), og at Rowling overlater svært lite til fantasien i sin første voksenroman.

LES OGSÅ: Harry Potter er antikrist i populær teikneserie
LES OGSÅ: Trekker linjer fra «Harry Potter» til nazismen

Godordene kommer hjemmefra

Ikke alle er like negative. I hjemlandet Storbritannia har Rowlings bok fått jevnt over gode kritikker, som fra avisa The Guardian, som mener boka på langt nær er et kunstverk, men at den viser tegn på intelligens, godt håndverk og humor.

«The Telegraph» er mindre overbevist, og mener boka kunne ha godt av at noen av konfliktene blir avklart, men anmelderen mener likevel Rowling har vist stor fortellerkunst i måten hun fletter individuelle skjebner sammen i boka. Det betyr tre av fem stjerner.

Associated Press mener å kunne spore den samme fortellerkunsten i «The Casual Vacancy», som i Harry Potter-bøkene, bare man kom seg gjennom de første sidene, og de mener videre det er en bok det er vanskelig å legge fra seg.

Boka lanseres på engelsk i dag, og vil foreligge på norsk i løpet av november i år.

LES OGSÅ: Rowlings neste bok er for voksne
LES OGSÅ: JK Rowling ville drepe Ronny

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.