Hopp til innhold

Høststorm av musikermemoarer

I høst følger en rekke kjente musikere i Patti Smiths og Keith Richards' kjølvann og gir ut selvbiografier. – Norske forlag har begynt å få opp øynene for at det finnes et stort marked for denne typen bøker, sier Terje Thorsen i Tronsmo bokhandel.

Neil Young i aksjon. Her på Roskilde i 2001.

I høst føyer Neil Young seg i rekken av musikere som gir ut selvbiografier.

Foto: RICHARD SAGEN / Scanpix

Neil Young, Pete Townshend og Graham Nash er blant musikkstjernene som snart dukker opp i en bokhandel nær deg.

Kaster seg på bølgen

De to siste årene har memoarene til Rolling Stones-rockeren Keith Richards og punkdronning og poet Patti Smith gått sin seiersgang både i Norge og i utlandet.

Richards skal ha fått sju millioner dollar for å skrive sin selvbiografi, Life, som kom ut i 2010 og ble en internasjonal bestselger.

Patti Smith kom også med sin Just Kids i 2010, og for den fikk hun den prestisjetunge National Book Award. Boken kom ut i norsk oversettelse tidligere i år, oversatt av Brit Bildøen, og har også blitt en salgssuksess her til lands.

Patti Smith signerte bok på Tanum

Det var lange køer da Patti Smith signerte bøker på Tanum Karl Johan i Oslo i sommer.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Nå ser det ut som flere kjente musikere kaster seg på bølgen og gir ut sine livshistorier i bokform.

Fra Pete Townshend til Wenche Myhre

En av de mest etterlengtede selvbiografiene som kommer fra musikkverden denne høsten er kanskje rockelegenden Neil Youngs Waging Heavy Peace.

Neil Youngs selvbiografi Waging Heavy Peace

Neil Youngs «Waging Heavy Peace» kommer i salg både i Norge og i utlandet i oktober.

Foto: Penguin Group

Boken, som ifølge Schibsted forlag tar leserne med på en reise gjennom hele Youngs liv «fra et snødekt vinterlandskap i Ontario ... til en tilbaketrukket tilværelse på Hawaii i dag», kommer ut i oktober på engelsk og på norsk, oversatt av Arild Rønsen.

Også bokaktuell i høst er Pete Townshend fra bandet The Who. Selvbiografien har fått tittelen Who I Am, og kommer også ut i oktober. I Norge gir Bazar forlag ut boken oversatt av Sverre Knudsen.

Ifølge USA Today er dessuten Cyndi Lauper, Rod Stewart og Courtney Love klare med sine selvbiografier før jul, og andre som Graham Nash fra Crosby, Stills, Nash & Young, og Carly Simon, skriver også angivelig på sine.

I oktober kan man i tillegg lese Hunter Davies' The John Lennon Letters, som inneholder rundt 250 av Lennons brev, postkort og notater. Boken kommer også ut på norsk under tittelen Brev fra John Lennon, oversatt av Torgrim Eggen.

Fra Norge er poet og biograf Håvard Rem i høst aktuell med Hank, hvor han forteller tidligere Turboneger-vokalist Hans-Erik Dyvik Husbys historie, og journalist Per Lars Tonstad har skrevet bok om Mari Boine.

Wenche Myhre forteller sin egen historie, med hjelp fra forfatter Mona Levin, i selvbiografien 66.

– Varierende litterær kvalitet

Leif Ekle

NRKs litteraturanmelder Leif Ekle.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Patti Smiths memoarer var en suksess blant publikum og kritikere, men det er ikke alle musikere som klarer å skape like stor begeistring med sine bøker.

– Litterært kan det selvsagt variere, fra det nokså hjelpeløse til bøker som er fascinerende velskrevet. Blant selvbiografiene har de fleste valgt å satse på en såkalt ghost writer – og har tjent på det, sier NRKs litteraturanmelder Leif Ekle.

– Innholdet er alltid mest interessant når de gode historiene – bekreftelse eller avsanning av myter, for eksempel – knyttes til samtida, både musikalsk og samfunnsmessig. Noen av biografiene er glimrende tidsbilder, fortsetter Ekle.

Kristin Winsents, programleder i Kulturhuset på P2 og mangeårig musikkekspert i NRK, har lenge vært en ivrig leser av musikkbøker, og mener at det ikke alltid er måten de er skrevet på som er det mest spennende.

– Vel så viktig er hva som faktisk blir sagt, hva slags informasjon en eventuell biograf har klart å grave frem, nye aspekter ved et liv, nye aspekter ved en karriere, ved låtene.

– Ikke bare fans med en god penn

Kristin Winsents

Kristin Winsents, programleder i Kulturhuset på P2.

Men kan musikerbiografier og -selvbiografier være interessante for andre enn fans av bandet eller musikeren?

– Noen av disse bøkene må man strengt tatt være fan for å ha glede av, for eksempel når forfatteren er mer opptatt av oppramsing av fakta, utgivelser og årstall enn å tilby leseren noe nytt om artisten og musikken, sier Winsents.

– Andre kan være underholdende og interessante selv om man verken har hørt om musikken eller liker bandet. The Dirt, som omhandler metalbandet Mötley Crüe, kunne like godt vært en mørk, men morsom roman om verdens mest hedonistiske band.

– Losing My Virginity av Richard Branson, tidligere musikkmogul med Sex Pistols på samvittigheten, er vel så interessant for gründere og forretningsinteresserte som musikkinteresserte.

Ekle mener at det ofte kan være bedre å lese en biografi om en musiker eller et band enn å lese historien fortalt av hovedpersonene selv.

– Noen av biografene er ikke bare fans med en god penn, de er først og fremst musikkhistorikere, halsstarrige fagfolk som evner å plassere artisten i en samtid de kjenner ut og inn – musikalsk, politisk, historisk og populærkulturelt.

Han nevner amerikanske Greil Marcus og irske Johnny Rogan som eksempler.

– Sistnevnte har blant mye annet levert en 700 sider lang bok om det amerikanske bandet The Byrds, Timeless Flight Revisited, som inkluderer nesten 200 sider med diskografi, noter og referanser.

– Burde dyrke frem de norske biografiene

Hos Tronsmo bokhandel i Oslo har boken til Patti Smith lenge vært blant de mest populære titlene. I skrivende stund ligger både den norske oversettelsen og en pocketutgave på engelsk på Topp 10-listen.

Terje Thorsen

Tronsmo-bokhandler og poet Terje Thorsen.

Foto: Flamme forlag

Just Kids er i særklasse. Skildringen er såpass god at den går langt utover vanlige musikkselvbiografier. Det er rett og slett en jævlig god bok, sier Terje Thorsen, som jobber i bokhandelen.

Han mener at mange musikerbiografier og -selvbiografier er kjedelige og intetsigende bøker.

– De fleste kjøper disse bøkene fordi de er interessert i musikeren. Det finnes unntak, for eksempel Mötley Crüe-biografien, som mange kjøpte fordi den var usannsynlig drøy, sier Thorsen.

Thorsen tror ikke at norske lesere har begynt å interessere seg noe særlig mer for bøker skrevet av musikere de siste par årene.

– Disse bøkene har vært populære lenge. Det som kanskje har skjedd etter Patti Smith og Keith Richards, er at norske forlag har fått opp øynene for at det faktisk finnes et stort marked for dette, mener han.

– Det forlagene kunne gjøre er å prøve å dyrke fram de norske biografiene om den norske musikken, legger han til.

– Anbefales

Selv om mange bøker skrevet av musikere ikke imponerer litteraturkritikerne, finnes det hederlige unntak.

– Bare om Bob Dylan finnes det flere, fra Anthony Scadutos biografi fra 1971 til Dylans egne memoarer Chronicles, der bare det første bindet foreligger, mens verden venter på mer, sier Leif Ekle.

– En ny bok om Neil Young kommer i år. Uansett hvor god den måtte være, ville jeg lese Jimmy Mc Donoughs utsøkte biografi Shakey. Miles Davies' selvbiografi med medforfatter Quincy Troupe, Miles: The Autobiography, er ikke til å komme fra, uansett forhold til jazz.

Kristin Winsents har også et par anbefalinger.

– Alle burde lese Just Kids av Patti Smith, en bok som jeg til slutt måtte innta i mindre og mindre porsjoner fordi jeg var redd den skulle ta slutt. Inspirerende, fascinerende og en stor litterær opplevelse, sier hun.

– Få har fått føle rockens opp- og nedturer i like høy grad som Marianne Faithfull. Fra ung og naiv popstjerne i 1964, via forholdet til Mick Jagger noen år senere, til hjemløs junkie i Soho på ti år. Om dette forteller hun klokt og blottet for selvmedlidenhet i Faithfull, som hun skrev sammen med David Dalton.

– Tidligere nevnte The Dirt og Losing My Virginity anbefales også.

Hvilken norsk musiker synes du burde gi ut en selvbiografi? Kom med dine forslag i kommentarfeltet nederst i saken!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober