Skriver på et språk vi liker

LILLEHAMMER (NRK): «Killerinstinkt» av Thomas Enger er den beste ungdomsromanen, mener juryen i Uprisen. – Man blir overrasket hele tiden, mener juryen.

Thomas Enger med Uprisen

Forfatteren Thomas Enger har skrevet bøker for både barn og voksne, og har til sammen fått Uprisen to ganger. – Det er en stor anerkjennelse, kanskje den største man kan få som ungdomsbokforfatter, sier han.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Killerinstinkt

Krimboken «Killerinstinkt»

«Killerinstinkt» handler om Even som blir mistenkt for å ha drept både ekskjæresten sin og en gutt.

Even fikk aldri vite hvorfor kjæresten slo opp og aner ikke lenger hvem han kan stole på.

– Tema fenger og boken er lett å lese. Vi liker det ungdommelige språket. Det er veldig dramatisk gjennom hele boken, sa jurymedlem Anne Guro Nordli på scenen i kulturhuset banken på Lillehammer. Jeg vil også takke familien min. Vi forfattere pleier å være ganske fjerne når vi skriver.

«Killerinstinkt» engasjerer mange, har ungdommelig språk som vi faktisk bruker i dag. Og de som leser boken forstår alt uten å måtte google, mente juryen da de møttes for å kåre vinneren.

Uprisen-juryen i arbeid

Juryen i arbeid kvelden før prisutdelingen på Lillehammer.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Temperaturen rundt bordet var høy da NRK fulgte jury-diskusjonen onsdag kveld. De måtte bli enige.

Med to representanter fra sju klasser fra sju fylker, er det lettere sagt enn gjort.

Det som for noen kan være verdens beste bok, kan for andre oppleves som helt ok.

Tvisten på slutten var genial.

Juryen om vinnerboken
Olivier Piatkowski

Olivier Piatkowsk leser mye bøker, alt fra fantasy til kjærlighetshistorier. – Jeg ville være med og påvirke Uprisen, derfor ble jeg med, sier han.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Hva gjør en bok god?

– Den trenger karakterer du kan leve deg inn i, enten folk du ønsker at du var eller ikke var. Hovedpersonen kan godt være en person som har det vanskelig og gjør gale ting, men har grunner til det, forklarer jurymedlem Olivier Piatkowsk til NRK.

Anne Guro Nordli

Anne Guro Nordli har lest bøker så lenge hun kan huske, og før hun selv kunne lese ble hun lest for. Krimhistoriene om Nancy Drew er en favoritt.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Viktig å bli fanget

Det er kjempeviktig at du blir fanget av historien, mener jurymedlem Anne Guro Nordli.

– Gode beskrivelser av plasser og personer er viktig, du må kunne se det for deg,

Hun er ikke blant dem som leser aller mest, men synes at det å lese gir en helt annen ro enn å se en TV-serie.

– Man bør prøve å lese, leve seg inn i an annen verden. Når du er stresset, sett deg ned og les en bok, anbefaler Anne Guro.

Bok bedre enn TV-serie

Arianne Must

– Det er veldig gøy å høre andres meninger. De elsker jo bøker, men kanskje andre enn jeg selv gjør, sier jurymedlem Arianne Must

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Jurymedlem Arianne Must er enig. Det å lese er annerledes enn å se TV-serier. Selv om hun elsker både historiske, fantasy- og science fiction-serier på TV, foretrekker hun bøker, og leser en til to hver uke.

– Du kan forestille deg karakterene og jeg blir mer glad i dem fordi du kjenner følelsene deres gjennom hver side.

– Jeg er klassens bokorm, leser bøker hele tiden, og elsker å argumentere og diskutere. Det er gøy å høre forskjellige meninger. Men jeg tar det litt til hjertet når en bok jeg liker blir snakket dårlig om. Men man må akseptere det, sier Arianne Must om hvorfor hun ville være med i Uprisen-juryen.

Thomas Enger og jurymedlem Olivier Piatkowski

Thomas Enger og jurymedlem Olivier Piatkowski på scenen under prisutdelingen.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Prøver å tenke som en 16-åring

– Wow, tusen takk. Det å skrive bok er en veldig lang og ensom prosess med å sitte i egne tanker. Det er kjempestort å bli nominert, og det å vinne er utrolig Jeg er veldig takknemlig, sier forfatteren Thomas Enger med blomsterbukett og klemmer fra juryen.

Noe av det juryen likte med boken, var språket. For å skrive slik, må han skru tiden tilbake, prøve å huske hvordan det var å være ung, og i det ene øyeblikket føle seg kul og i neste øyeblikk føle seg usikker.

Han hadde ikke sett for seg å vinne prisen to ganger. Forfatteren er allerede godt i gang med en ny ungdomsbok, denne gangen blir det en dystopisk bok om miljøet, kan han røpe. Men ingen har lest manuset ennå. Ikke forlaget en gang.

 • Hør: – Jeg husker veldig godt hvordan det var å bo på et lite sted, som hvordan et rykte fikk fart på seg, sier Thomas Enger i dette intervjuet fra da boken kom ut 2017:
  Thomas Enger

  –. Man kunne ikke gjøre noe halvgærent på lørdag uten at alle visste det på mandagen, sier Thomas Enger, om hvordan han ble inspirert til å skrive «Killerinstinkt».

Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.