Hopp til innhold

Ungdommens favoritt

Demian Vitanza fikk Ungdommens kritikerpris for romanen «Dette livet eller det neste». Lettlest, selv om den går i dybden, mener juryen.

Forfatteren får prisen for romanen "Dette livet eller det neste".

FIKK TILLIT: Demian Vitanza mottar Ungdommens kritikerpris og forklarer NRK hvordan han jobbet fram boka.

– Wow, tusen takk, dette var utrolig rørende.

Demian Vitanza mottok prisen på Sentralen i Oslo onsdag. Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Norsk Kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen.

Vinnerboken handler om en norsk-pakistansk fremmedkriger som returnerer til Norge etter å ha vært i Syria. Fortellingen er bygd på intervjuer Vitanza gjorde med den tidligere fremmedkrigeren, som han møtte i et norsk fengsel.

Publikum i salen var elever fra videregående skoler fra hele landet, som hadde deltatt i jury-arbeidet og stemt fram Vitanzas bok.

– Han (journ. anm.: hovedpersonen) var på deres alder når det sklir ut. Dette er rørende, sa Vitanza fra scenen.

Ungdommens kritikerpris er en pris for norsk skjønnlitterær samtidslitteratur.

Ungdommens kritikerpris

JURYEN I ARBEID: Demian Vitanzas roman var soleklart best likt av de fleste av jury-skoleklassene fra landets videregående skoler.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

Prisvinneren holdt skrivekurs i fengsel da han møtte mannen som ble hovedperson i boken.

– Jeg har alltid vært opptatt av mennesker som faller litt på utsiden. Det var spesielt at en fremmedkriger ville dele sin historie. Men historien måtte fortelles i romanform på grunn av både etiske, juridiske og sikkerhetsgrunner.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

«Vi mener at dette er en utrolig viktig bok, både på grunn av temaene den belyser, men også på grunn av den nye vinklingen vi får. Boken gir et innblikk i hvordan en ung gutt formes av samfunnet, kulturen og religionen som omgir ham. […] Selv om den fokuserer mye på forståelse og går i dybden på kompliserte tema og hendelser er den lettlest. Det synes vi er imponerende. Alle lesere ble inkludert i opplevelsen av boken.»

Det stod om åtte norske skjønnlitterære bøker utgitt i 2017.

Disse var nominert:

  • Demian Vitanza: «Dette livet eller det neste»
  • Therese Tungen: «Ein gong var dei ulvar»
  • Olaug Nilssen: «Tung tids tale»
  • Jan Kjærstad: «Berge »
  • Erlend O. Nødtvedt: «Vestlandet»
  • Øyvind Rimbereid: «Lenis plassar»
  • Lotta Elstad: «Jeg nekter å tenke»
  • Aina Villanger: «Baugeids bok»

Demian Vitanza var også blant de nominerte til årets P2-lytternes romanpris tidligere i år. Da kritiker Knut Hoem anmeldte boken, mente han den syder og koker hele veien.

Damien Vitanza mottar Ungdommens kritikerpris

Damien Vitanza på Sentralen i Oslo mottar Ungdommens kritikerpris av juryen, som har kåret hans bok til fjorårets aller beste.

Foto: Tina Waldø-Jensen / NRK

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.