NRK Meny
Normal

Tyrkia klager norsk nettsted inn for PFU

Den tyrkiske ambassaden har innklaget redaktør Kjetil Stormark til PFU. Bakgrunnen er måten han og hans nettsted «Aldrimer.no» har omtalt forsøket på kupp i Tyrkia i juli i fjor.

TURKEY-MILITARY-POLITICS-COUP

KUPP: Folkemengden overtok en tanks i Ankara etter et mislykket kuppforsøk i juli.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

– Vi er trygge på de journalistiske vurderingene vi har gjort, sier redaktør Kjetil Stormark til NRK.

Det er uhyre sjeldent at et land innklager norsk presse til Pressens Faglige Utvalg. Generalsekretær Nils Øy i Presseforbundet sier til NRK at det er ambassadøren som har skrevet klagen til PFU på vegne av tyrkiske myndigheter og president Recep Tayyip Erdogan.

Kjetil Stormark

KLAGET INN: Kjetil Stormark som er redaktør for nettstedet Aldrimer.no er klaget inn av Tyrkia til PFU.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Prosessen nå er slik at vi nå gir partene mulighet til å svare på klagen, sier han til NRK.

Hvordan kuppet omtales

Kuppforsøket i Tyrkia skjedde 15. juli i fjor og allerede neste morgen kom de offisielle meldingene om at kuppforsøket var slått ned. Etter dette fulgte det arrestasjoner.

Les også:

Les også: – Det ser ut som om det bare blir verre og verre

Den tyrkiske ambassadøren reagerer ifølge klagen sterkest på at nettstedet «Aldrimer.no» skriver at kilder på høyt nivå i Nato-systemet mener at forsøket på kupp i Tyrkia i fjor ikke var et virkelig kupp, men iscenesatt av presidenten og myndighetene.

Turkey Refugees

KLAGER: President Erdogan klager på en norsk artikkel. Den tyrkiske ambassadøren i Norge har sendt klage til PFU.

Foto: Yasin Bulbul / AP

Les også: Stoltenberg: – Kuppforsøket var et angrep på NATOs verdier

– Denne artikkelen er blitt delt mange ganger på sosiale medier, spesielt av kritikere til regimet, forteller Kjetil Stormark til NRK.

– Vi sier ikke at det var slik. Det vi henviser til, er at kilder høyt oppe i Nato-systemet har denne oppfatningen, sier Stormark til NRK.

Han mener dette er en betent situasjon mellom Nato og Tyrkia fordi landet er Nato-medlem.

Reagerer sterkt

I sin klage peker ambassadøren på at det nettopp er kildene som Stormark bruker han er kritisk til. Han viser til punkt 3.2 i Vær varsom-plakaten, der det pekes på at journalisten skal være kritisk til valg av kilder.

Artikkelen opererer med anonyme kilder, påpeker ambassadør Safiak Gokturk sin klage.

– Vi står fjellstøtt på presse-etikken, sier Kjetil Stormark, som peker på at de bare har drevet ordinær journalistikk.

Ambassadøren viser også til punkt 4.3 i sin klage fordi han mener artikkelen omtaler presidenten på en svært fornærmende måte.

NRK har tatt kontakt med den tyrkiske ambassaden. De vil ikke uttale seg ytterligere, men henviser til klagen.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix