Stoltenberg: – Kuppforsøket var et angrep på NATOs verdier

Generalsekretær Jens Stoltenberg sier Tyrkia er et viktig NATO-medlem og høster ros fra landets utenriksminister.

Erdogan og Stoltenberg

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg hilser på Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i forbindelse med Tyrkia-besøket.

Foto: HANDOUT / Reuters

Torsdag satte Jens Stoltenberg føttene på tyrkisk jord for femte gang siden han overtok som generalsekretær i NATO i 2014.

Denne gangen har besøket en ekstra symbolsk betydning. Det er Stoltenbergs første i landet siden det mislykkede kuppet i juli.

Da nordmannen møtte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan torsdag kveld, hadde han med seg et budskap om solidaritet, som han gjentok i en pressekonferanse fredag ettermidag.

– Tyrkia er et viktig medlem av NATO. Et sterkt og demokratisk Tyrkia er avgjørende for stabiliteten og sikkerheten i Europa og regionen, sa Stoltenberg.

Mevlut Cavusoglu

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sier han setter pris på vennskapet med NATO.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

– Et angrep på NATOs verdier

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu kom så sent som i august med flere NATO-kritiske uttalelser. Nå som Stoltenberg er på besøk i landet, har tonen blitt en annen.

Çavuşoğlu takket fredag NATO-sjefen for støtten da de to holdt en felles pressekonferanse i Ankara.

Ifølge Çavusoglu var det mange vestlige ledere som gikk rundt grøten eller kom med svake støtteerklæringer etter kuppforsøket i Tyrkia i juli, og etter hvert slo uttalelsene også over i kritikk.

NATO var unntaket, ifølge den tyrkiske utenriksministeren.

– Stoltenberg kom med en sterk uttalelse, sa han.

Også Stoltenberg mye tid på å snakke om det mislykkede kuppforsøket

– Kuppforsøket var et traume for Tyrkia for og demokratiet, men også et angrep på NATOs kjerneverdier, sier Stoltenberg, som lover Tyrkia å stå samlet mot utfordringene i tiden som kommer.

– Tyrkia står sammen med NATO, og NATO står sammen med Tyrkia. Det skal vi blant annet vise ved å øke de militære bidragene, sier Stoltenberg, som gjennom besøket har påpekt at NATO har økt nærværet i landet, både til havs, i lufta og med rakettforsvarssystemer ved grensa til Syria.

– Viktig å trene opp lokale styrker

Når det gjelder kampen mot terrorgruppa, framhever både den tyrkiske utenriksministeren og Stoltenberg viktigheten av et samarbeid.

– Vi støtter det faktum at NATO Skal støtte kampen mot PKK og IS. Tyrkia er for å utvide NATO, sa utenriksminister Çavuşoğlu på fredagens pressekonferanse.

Stoltenberg har den siste tiden påpekt viktigheten av å trene opp lokale styrker i kampen mot IS. Dette budskapet gjentok Stoltenberg fredag.

Det er viktigere å lære opp lokale styrker, enn at NATO setter mange soldater i landet. Nøkkelen til å bekjempe IS er å trene opp lokale styrker, noe vi også har gjort i flere andre land i regionen.

SISTE NYTT

Siste nytt