– Det ser ut som om det bare blir verre og verre

Stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen (Frp) ser mørkt på situasjonen i Tyrkia. Som rapportør for Europarådet, følger hun nøye med på utviklingen i landet.

Ingebjørg Godskesen

Aust-Agders stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen (Frp), jobber som rapportør for Europarådet, og følger utviklingen i Tyrkia.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I løpet av det siste halvannet året, har Ingebjørg Godskesen fra Arendal, vært i Tyrkia fem ganger. Førstkommende søndag skal hun reise dit igjen.

– Jeg ville vært veldig redd hvis jeg skulle reise som turist, noe jeg tviler på at jeg ville gjort, sier stortingsrepresentanten fra Aust-Agder.

Skal passe på at Tyrkia forbedrer seg

Som rapportør for Europarådet, har hun ikke noe valg. Hun skal blant annet følge med på hvordan tyrkiske myndigheter forholder seg til menneskerettighetene.

– Da Tyrkia kom inn i Europarådet, var landet utrolig dårlig på dette området, sier Godskesen.

Godskesen diplomatpass

Ingebjørg Godskesen har diplomatpass. Når hun er i Tyrkia, er det tyrkiske myndigheter som har ansvar for sikkerheten hennes.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Hun og hennes medrapportør, skal passe på at Tyrkia fortsetter arbeidet med menneskerettigheter og at utviklingen går i positiv retning.

– For eksempel skal de ikke kunne arrestere journalister fordi de gjør jobben sin, sier Godskesen.

Europarådet som var opphavet til Den europeiske menneskerettskonvensjon, arbeider hovedsakelig med å fremme demokrati, menneskerettigheter og rettsstatsutvikling i sine medlemsland.

– Ser svart på situasjonen

I løpet av det siste året, har det vært både kuppforsøk og mange terrorangrep i Tyrkia.

Godskesen er ikke optimistisk med tanke på fortsettelsen.

– Jeg ser veldig svart på situasjonen i landet. Det ser ut som det bare blir verre og verre, sier hun.

Ifølge henne er det den vanlige mann i gata som lider under dette, og da spesielt kurdere som blir utpekt som de skyldige.

Godskesen sier at det er nettopp dette hun og medrapportøren skal ta tak i denne gangen. De skal undersøke om hvor mye hold det er i påstandene om at det er kurdere som står bak. For å få klarhet i dette, ønsker de å snakke med både president Erdogan og vanlige folk i gata.

Om de får møte presidenten er ikke sikkert ennå.

TURKEY COUP ATTEMPT Attempted coup d'etat in Turkey

Etter kuppforsøket i Tyrkia i sommer, samlet folk seg i gatene for å protestere mot kuppforsøket.

Foto: TOLGA BOZOGLU / Epa

Mye å ta tak i

Når det gjelder menneskerettigheter, skal det også være mye å ta tak i.

– De siste par årene, har det virket som om det ikke er så viktig for Tyrkia å opprettholde menneskerettighetene, sier hun.

– Er du redd når du er i Tyrkia nå?

– Når jeg reiser ned som rapportør, er det tyrkiske myndigheter som har ansvar for sikkerheten min. Jeg føler meg ganske trygg så lenge jeg har sikkerhetsvakter rundt meg, sier Godskesen.

Ingebjørg Godskesen

Stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen og Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu under et tidligere besøk til landet.

Foto: privat