NRK Meny
Normal

Twitter gir selskaper full tilgang til arkivet

For å gjøre det lettere å planlegge kampanjer eller produktslipp, gir Twitter nå selskaper tilgang til hele arkivet på rundt 500 milliarder meldinger.

TWITTER

NY TJENESTE: Twitter har lansert en ny tjeneste som gir selskaper tilgang til over 500 milliarder Twitter-meldinger.

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

Siden den aller første Twitter-meldingen ble skrevet 21. mars 2006 har det blitt tvitret flere hundre milliarder Twitter-meldinger.

I gjennomsnitt blir det hver dag delt utrolige 500 millioner Twitter-meldinger verden over. Dette har naturlig nok skapt en enorm mengde «sosial data» som selskaper har ønsket å utnytte.

Det er nå gjort mulig av Twitter selv gjennom selskapet Gnip. I en pressemelding fra det sosiale nettstedet skriver de at selskaper nå vil få full tilgang til hele arkivet.

Tidligere har det kun vært mulig å lete blant Twitter-meldinger publisert de siste 30 dagene.

«– Det nye produktet bygger på vårt eksisterende 30-dagers søk og utvider det tilgjengelige vinduet med umiddelbar Twitter-tilgang til å strekke seg mer enn ni år», skriver selskapet.

«Sosial data»

I fjor kjøpte Twitter opp selskapet Gnip, som spesialiserer seg på «sosial data». Til Tech Crunch sier produktdirektør i Gnip, Adam Tornes, at det brukerne deres har forespurt mest er å kunne søke i det komplette arkivet.

Twitter skriver at tjenesten vil gi selskaper muligheten til å blant annet planlegge når det er best å slippe nye produkter og kjøre kampanjer.

– Dette er et stort steg frem når det gjelder å få kunnskap og en nyttig innsikt fra sosial data, skriver administrerende direktør Giles Palmer i selskapet Brandwatch.

Selskapene vil også få innsikt i hva som har fungert ved tidligere kampanjer og når på døgnet responsen fra brukerne er best.

«– Ved å gi umiddelbar tilgang til hele arkivet av historiske Twitter-meldinger, har vi skapt en ny god løsning for våre partnere til å kunne gi historisk sosial data til sine egne klienter», står det i pressemeldingen.

Allerede i bruk

Business Insider skriver at PayPal er et av selskapene som allerede er i gang med å bruke tjenesten.

Det finnes også andre tjenester som lar brukerne sine utforske Twitter-historikk, men dette skal være det første Twitter-produktet som indekserer dataen for bedriftskunder på en intelligent måte.

– Muligheten til å kunne se tilbake i tid og få en umiddelbar innsikt fra samtaler som fant sted måneder, kanskje år, tilbake i tid er banebrytende og vil forandre måten NUVI-brukerne analyserer sosial data, skriver Keith Nellesen, administrerende direktør i NUVI.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.