Tyskerne invaderer Norge - på Twitter

Nå kan du se hva folk fikk høre fra NRK i dagene før invasjonen 9. april 1940. På en ny Twitter-konto kan du lese de 75 år gamle Dagsnytt-meldingene kronologisk.

NRKs Rune Lind skal tvitre NRKs nyhetsmeldinger fra 9. april 1940.

Det har gått med noen påskedager på å fotografere meldingene for Rune Lind. Nå kringkastes nyhetsmeldingene på Twitter, der folk kan se dem slik de ble skrevet for opplesing på radio.

Foto: Paul Arvid Jørgensen / NRK

– Vi i NRK sitter på et historisk materiale som det er viktig at vi får spredd, sier mannen som publiserer 75 år gamle nyhetsmeldinger på Twitter, Rune Lind.

Laster Twitter-innhold

Inspirert av blant annet BBC, har han siden like før påske bladd gjennom en haug nedstøvete permer i NRK-arkivet, for å finne ut hva som ble sendt på Dagsnytt i dagene før tyskernes invasjon.

Laster Twitter-innhold

– Man kjenner jo historien, men det er noe spesielt med meldingene som ble skrevet og kringkasta i de dagene. Folk hadde jo bare radio den gang.

I 1940 var det ikke Dagsnytt hver time slik som nå, derfor kommer meldingene ut på Twitter det samme tidspunktet som de ble skrevet i NRKs redaksjonslokaler.

– Vi gjør dette for å spre det litt mer, slik at det ikke kommer i store bolker.

Laster Twitter-innhold

Avslørte hvor regjeringa var

Toralv Øksnevad

Toralv Øksnevad var en av dem som leverte nyhetsmeldinger fra NRK april 1940. Seinere ble han kjent som stemmen fra London.

Foto: Bildearkivet NRK

Én av meldingene skulle sågar ikke blitt sendt.

NRK fortalte lytterne at regjeringa hadde flykta til Hamar, men det skulle ikke blitt kringkasta. Den beskjeden ble imidlertid ikke overlevert fra redaksjonssjefen til kveldsvakta.

De som følger med på Twitter-kontoen vil også se at utover 9. april ble meldingene mer «nazifiserte».

– Vi ser at tidligere på dagen 9. april har tyskerne tatt over, men det er ikke så tydelig, det var Dagsnytt som vanlig. Men klokka 17:30 ble sendinga stansa etter ordre fra en NRK-leder.

Klokka 19:32 gjorde Quisling direktesendt statskupp på radioen.

NRK burde kanskje stengt sendere og gjort utstyret utilgjengelig for tyskerne, men det var jo total forvirring på grunn av lite informasjon. Både i NRK og blant folk. Det kom lite informasjon fra myndighetene. Det meste kom fra utlandet, noe vi kan se på meldingene.

Etter det hadde ikke NRK redaksjonell kontroll.

– Vi vurderer fortløpende om vi skal fortsette 10. april også, for å vise hva tyskerne sendte. Vi får se, avslutter Lind.

Den vanskelig avslutnings-tweet'n er altså ikke klar enda. Følg prosjektet på @nrk_9april_1940

Kulturstrøm

  • VG og Dagbladet i Giske-krangel

    VG-journalistene som har skrevet boken «Alle skal ned» hevder Dagbladet hadde Trond Giske som en av sine hovedkilder i dekningen av varslingssakene mot den daværende Ap-nestlederen: «Kilder i Dagbladet som forfatterne har snakket med, sier avisen hadde et tett kildeforhold til Trond Giske. Han skal ha vært en av flere kilder som ga dem stadig nye opplysninger om hva som foregikk i både sentralstyret og de fortrolige møtene om varslingssakene». – Påstander og spekulasjoner om Dagbladet i boken får stå for forfatternes egen regning, svarer Dagbladet-redaktør Alexandra Beverfjord til Kampanje.

  • Maja Lundes julebok på førsteplass

    Maja Lunde og Lisa Aisatos bok «Snøsøsteren» går rett til topps på Bokhandlerforeningens Bokliste for skjønnlitteratur. Det melder nettstedet Bok365. Boka er en litterær julekalender som fortelles i 24 kapitler. VG mente boka var en «uvanlig spennende kalenderbok» og ga den terningkast seks.