Hopp til innhold

Tror det ligger mange flere avsløringer i Panama-dokumentene

BERGEN (NRK): Avsløringene som veltet Islands statsminister og avkledde verdens finanselite, begynte med et anonymt tips til Frederik Obermaier og kollegaen i Süddeutsche Zeitung. Gravejournalisten er sikker på at det fortsatt ligger mange hemmeligheter begravd.

Frederik Obermaier

Frederik Obermaier mottok tipset som ledet til den omfattende avsløringer av verdens skatteparadiser. – Det er flott å se at prosjektet satte i gang en verdensomspennende diskusjon om skatteparadiser, fordi det er en nødvendig diskusjon. Vi må se om det leder til forandring. Jeg håper det, men hvem vet?

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Da mer enn 11,5 millioner dokumenter fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca ble kjent for offentligheten, var det den største dokumentlekkasjen noensinne.

Flere hundre journalister verden rundt samarbeidet om å gå gjennom det omfattende materialet, i det som er tidenes største journalistiske graveprosjekt.

Men alt startet med et anonymt tips til Frederik Obermaier og kollegaen Bastian Obermayer i den München-baserte avisa Süddeutsche Zeitung i fjor vår.

– Tok uker å skjønne omfanget

Kilden kalte seg John Doe, og tilbød journalistene hemmelighetsstemplede dokumenter, forteller Obermaier til NRK når vi møter ham under Mediedagene i Bergen.

– Det tok noen uker å innse hvor stort datamaterialet var. Men det virkelig internasjonale omfanget innså jeg ikke før mot slutten av arbeidet. Jeg overraskes fortsatt av de internasjonale ringvirkningene.

Etter hvert innså de to journalistene at datamaterialet var altfor stort for dem å håndtere alene.

– Datamengden vokste og vokste. På et tidspunkt var den 2,6 terabyte (2,6 millioner megabyte, journ.anm.), og vi innså at det var for mye for to journalister, så vi bestemte oss for å dele materialet.

De tok kontakt med den internasjonale graveorganisasjonen ICIJ, som satte i gang tidenes journalistiske samarbeidsprosjekt.

PANAMA-ASSETS-REVELATIONS

De lekkede dokumentene kom fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Foto: RODRIGO ARANGUA / Afp

Frykter for kolleger

Ett år senere har avsløringene veltet statsledere og ledet til internasjonalt samarbeid for å sikre økt innsyn i finansbransjen.

– Vi så at det var dusinvis at tidligere og nåværende statsledere i materialet, men å se noen måtte gå av, var for meg en ny opplevelse. Og å samtidig se Kreml reagere på avsløringene våre, var nytt for meg. Jeg har ikke jobbet med så store saker før.

Fortsatt vet de ikke hvem kilden er, eller hvordan vedkommende fikk tak i materialet.

– Vi har noen tanker om hvem det kan være, men vi vil ikke si noe, fordi selv spekulasjoner kan lede noen til kilden, sier Obermaier.

Dokumentene omtaler statsledere, internasjonale næringslivsledere og organiserte kriminelle. Selv føler Obermaier seg trygg, men han frykter for at avsløringene kan sette andre journalisters liv i fare.

– Jeg er mer redd for at journalister vi samarbeidet med i andre deler av verden, som i Midtøsten, Afrika eller Russland, kan være i virkelig fare. Jeg håper virkelig at ikke noe skjer med dem.

Han er sikker på at det omfattende datamaterialet fortsatt inneholder nye avsløringer.

– Vi har for eksempel fått vite de siste par dagene at Emma Watson eier et offshore-selskap. Det visste vi ikke fra før. Det beviser for meg at det fortsatt er historier der å fortelle.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor